Dva lidovci, dva názory. Takto dopadl úplně stejný čtenářský dotaz na syrské sirotky, položený Šojdrové a Zdechovskému

20.09.2018 22:41

Proč někteří Češi nechtějí, aby jejich země byla útočištěm pro padesát syrských sirotků? Mají strach, nebo se nechtějí dělit? Ptali se čtenáři ParlamentníchListů.cz europoslanců za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského a Michaely Šojdrové, která s návrhem na přijetí padesáti syrských sirotků přišla. Kromě toho padly i dotazy, jestli převážně kritický postoj politiků vůči přijetí sirotků nevrhá ve světě příliš negativní obraz na Českou republiku, nebo co by následovalo, pokud bychom se nesnažili porazit IS. Zde jsou odpovědi.

Dva lidovci, dva názory. Takto dopadl úplně stejný čtenářský dotaz na syrské sirotky, položený Šojdrové a Zdechovskému
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zcela totožný dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz se objevil jak na profilu europoslankyně Šojdrové, tak na profilu Zdechovského. Autor se v něm dotazuje, čeho se podle jejich názoru bojí ohledně přijetí syrských sirotků lidé nejvíce. „Opravdu je to strach o vlastní bezpečí, nebo se obávají hmotné ztráty, protože by se museli dělit?“ ptal se autor dotazu a připojil na věc i svůj vlastní názor. A sice že odpovědí je podle něj bohužel druhá možnost.

I přesto je však podle tazatele třeba vzít v potaz, že u nás je opravdu řada lidí chudých, kteří přežívají jen tak tak. Týká se to prý hlavně důchodců a matek samoživitelek, ale nejen jich. Ekonomika sílí, ale ti nejchudší to nepociťují. „Nemyslíte, že je třeba to dát do pořádku a pak možná bude více lidí i více solidárních s cizími?“ dotázal se na závěr s tím, že když jde o české občany, veřejnost bývá v době katastrof solidární dost.

Jako první svou odpověď k dotazu připojila lidovecká europoslankyně Šojdrová, jež lobbuje za to, aby ČR přijala padesát nezletilých syrských sirotků. Se svým návrhem narazila například u předsedy vlády Andreje Babiše, podle kterého máme svých sirotků dost a je třeba jim pomáhat tam, kde se narodili. I u prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka, který ji zase za její návrh označuje za „morální zrůdu“, snažící se zviditelnit před květnovými volbami. Přesto je Šojdrová toho názoru, že jsou Češi solidární, a nachází u řady lidí porozumění. „Setkávám se s řadou občanů, kteří jsou stateční, nebojí se a chtějí být solidární. Češi jsou solidární,“ opodvěděla europoslankyně.

Iniciativa přijmout padesát syrských sirotků vyvolala v posledních dnech silnou veřejnou i politickou reakci. Včera o tématu jednali i poslanci, TOP 09 však svůj apel na vládu, aby přijala 50 syrských sirotků, neprosadila.

Každý člověk to má ale se strachem trochu jinak, uvedl ve své odpovědi posléze Zdechovský. Dal čtenáři za pravdu v tom, že mnozí nepociťují posílení ekonomiky. „Máte bohužel pravdu a hrozící chudobu je samozřejmě třeba řešit,“ uvedl s tím, že svůj postoj k aktuální kauze již sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, více ZDE, ve kterých sdělil, že sice věří, že kolegyně Šojdrová myslí svůj návrh dobře, ale je potřeba větší diskuse a více vědět.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Celá diskuse na toto téma je podle Zdechovského mnohem složitější a je nešťastné, jakým způsobem probíhá. Poukázal také na to, že se často stává, že uprchlíci či migranti uvádějí nižší věk, takové zkušenosti má i česká cizinecká policie, a sděluje čísla ze Švédska. Reakci premiéra Andreje Babiše, který záměr Šojdrové rychle odmítl, označil za hloupou a nepromyšlenou. Ať už se na politické scéně děje cokoli, jedna věc je podle něj jistá: Lidé u nás dokážou pomáhat a bez hlouposti politiků se docela dobře obejdou.

Zdechovský byl také dotazován dalším čtenářem na to, zda nepřijetím sirotků na sebe negativně neupozorníme, a jestli by nebylo namístě návrh nejdříve projednat. I zde opět tazatele odkázal na rozhovor k tématu na ParlamentníchListech.cz. V něm zastává názor, že Česká republika má rozhodně na víc a naši občané dokážou pomáhat bez vlády a hlouposti politiků. Sám to prý vidí na pomoci syrským uprchlíkům v Hradci Králové, kde jim většina lidí nezištně pomáhá a opravdu z toho nemají žádný profit. „Myslím si, že kdyby takto pomáhala celá vláda, Česká republika je jinde,“ doplnil.

Sám se prý přiklání k tomu, že by se návrhy tohoto typu na přijetí sirotků  předem měly dobře promyslet. „Pokud má být ale celá věc myšlena seriózně, měly by být vytipováni konkrétní lidé. Vím, že je to jen záměr a nic konkrétního není,“ míní Zdechovský.

Poslední otázka se pak týkala Islámského státu, konkrétně co by nastalo, kdybychom se jej nesnažili porazit. To by však podle euposlance mohlo mít nedozírné následky. „Nebojovat proti IS by znamenalo vystavovat se riziku, že by se jeho vliv šířil dále,“ uzavřel s tím, že něco takového nikdo rozumný nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…