Dva muži vydáni do USA nebyli, třetí už ano. Rozhodl o tom ministr Pelikán

25.02.2016 14:33

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve středu povolil vydání Faouziho Jabera z Pobřeží slonoviny k trestnímu stíhání do Spojených států. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Muž je viněn ze spolupráce s teroristy společně s Alím Fajádem a Chálidem Marabím, kteří do USA vydáni nebyli. Spekuluje se o tom, že nevydání Libanonce Fajáda souviselo s propuštěním pěti unesených Čechů z Libanonu. Jaberovi hrozí v USA až doživotí.

Dva muži vydáni do USA nebyli, třetí už ano. Rozhodl o tom ministr Pelikán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Rozhodnutím ze dne 24. února 2016 ministr spravedlnosti povolil vydání osoby F. A. M. J., aktuálně se nacházející v předběžné vazbě ve Vazební věznici Praha-Pankrác, k trestnímu stíhání do Spojených států amerických. Příslušný soud bude nyní rozhodovat o přeměně předběžné vazby na vazbu vydávací. Datum realizace vydání bude dohodnuto s americkou stranou prostřednictvím Interpolu,“ uvedla Schejbalová.

Soudem příslušným k přeměně vazby je Městský soud v Praze. „Mohu potvrdit, že jsme dnešního dne obdrželi spis a už jsme i rozhodli o přeměně vazby na vydávací,“ řekla na dotaz ČTK mluvčí soudu Markéta Puci.

USA tvrdí, že Fajád, Jaber a Marabí chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Američané proto trojici viní ze „spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci“. Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi pak ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze „spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států“.

Spojené státy nasadily na Jabera a Marabího agenty v roce 2012. Kvůli nákupu zbraní prý Jaber oslovil Fajáda, zaměstnance ukrajinské státní firmy Ukrspecexport, která se zbraněmi obchoduje. Schůzky agentů s obviněnými se údajně konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v Praze, kde trojici v dubnu 2014 zadržela česká policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…