Dva pohledy na Sobotku: Ohrožení polistopadového vývoje. Vypuštění rybníku reakčních soudruhů

11.11.2013 9:42

Českou politickou i mediální scénou v posledních dnech nejvíce hýbou události v sociální demokracii. V pondělí se proti sobě na toto téma postavili dva komentátoři. Zatímco Martin Fendrych fandí šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, Martin Hekrdla tvrdí, že Sobotkův "kontrapuč" byla plánovaná akce, a způsob, jakým si sjednal podporu, označuje za "maoistický útok na štáby reakčních soudruhů".

Dva pohledy na Sobotku: Ohrožení polistopadového vývoje. Vypuštění rybníku reakčních soudruhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

Martin Fendrych se ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz staví na stranu předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky, který na nedělním jednání Ústředního výboru ČSSD jednoznačně porazil svého rivala Michala Haška a obhájil svou pozici šéfa strany a šéfa vyjednávacího týmu.

"Pučisté" Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem rezignovali na své funkce ve vedení strany, mohlo by se tedy zdát, že sociální demokracie je opět jednotná. Neznamená to ale, že vše pojede jak po drátkách. Zásadní podle Fendrycha je, že Hašek nesložil poslanecký mandát.

"Tento usvědčený lánský lhář a dosud druhý nejmocnější muž ČSSD zůstává ve sněmovně. Stejně tak Jeroným Tejc. Dodejme, že Hašek měl z Hradu zjevně přislíbeno, že se stane premiérem a Tejc počítal s tím, že se stane ministrem vnitra. Obojí teď padlo. Pro oba strašné zklamání. Zklamání, které se neodpouští," píše autor komentáře.

Sobotkovo jakovítězství

Tanec podle Fendrycha teprve začíná. Odpor vůči Sobotkovi bude mít dva pilíře: Miloše Zemana na Hradě a zemanovce ve sněmovně. Sobotkovo vítězství je kvůli tomu omezené, autor komentáře ho označuje za "jakovítězství". Šéf ČSSD prý nemá ve vedení strany jasnou podporu, sociální demokracie není jednotná, ale stále rozpolcená.

Závěrem dodává Martin Fendrych jednu poznámku: "Za sedm dní bude výročí 17. listopadu. Čtyřiadvacet let od sametu. Mnoho lidí si myslí, že pokud se sociální demokracie rozpadne stejně, jako se rozpadla ODS, bude to konec polistopadového systému."

Sobotka vyhrožuje

Z časopisu Týden zní ale odlišný názor. Komentátor Martin Hekrdla se ptá, kdo je vlastně pučistou. Sobotkovo "válcování nepřátel" označuje komentátor za realizaci předem vytvořeného plánu. "Jeho motorem je kýčovitý příběh, moralita, v níž nikdo nechce vystupovat jako záporný hrdina. Palivem pak silná slova (pučisté, převrat, dýka v zádech, lži). Na to se napojily hektické pouliční demonstrace a vstřícné nápěvy médií (i pravicových politiků), temné proti pučistům, vzletné vůči Sobotkovu 'jaru v sociální demokracii'," konstatuje autor textu.

Sobotka prý ví, jak vyvolat strach i ve sněmovně, nejen uvnitř strany. Jeho slova o nových předčasných volbách lze prý přeložit jako: "Nebudete-li mě poslouchat, kapři moji, jednoduše vám vypustím rybník."

Šéf strany má podle Hekrdly dobrý důvod ke svolání sjezdu, kde chce až tisíc delegátů, aby tam měli přístup i řadoví členové. Tím důvodem je prý to, že "neinformovanost outsiderů je skvělým základem k jejich manipulaci pro maoistický 'útok na štáby reakčních soudruhů'. Jedině tak bude revoluce v sociální demokracii dovršena, kritikové umlčeni a pravé vládnutí už nic neohrozí," uzavírá svůj komentář Martin Hekrdla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…