Dva pracovníci ČT si povídali o Marine Le Penové: Nepochybně tam nějaká vazba na Rusko je, ale ...

31.03.2017 20:12

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v pátečním Interview ČT24 přivítala ve studiu svého kolegu zpravodaje ČT ve Francii Petra Zavadila. Ten popsal, co se ve Francii děje po Brexitu a před prezidentskými volbami, které může vyhrát krajně pravicová politička Marine Le Penová.

Dva pracovníci ČT si povídali o Marine Le Penové: Nepochybně tam nějaká vazba na Rusko je, ale ...
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Hned na úvod prozradil, že současní francouzští levicoví politici mají z Brexitu strach. Bojí se prý především toho, že Brexit proběhne hladce, protože to podle jejich názoru nažene vodu na mlýn radikální političce Marine Le Penové, která slibuje, že nastolí otázku vystoupení Francie z EU.

Le Penové nelze upřít jednu věc

„Marine Le Penová je tvrdou kritičkou EU. Považuje ji za původce všech problémů ve své zemi, a to nejen těch ekonomických. Považuje ji za neschopnou řešit otázku migrační krize. Klade EU za vinu problémy francouzských zemědělců, klade jí za vinu problémy francouzských dělníků,“ shrnul Zavadil.

Oběma těmto skupinám Le Penová slibuje, že s migrační politikou zatočí a že jak zemědělcům, tak dělníkům navrátí jejich jistoty. Zavadil pochybuje o tom, že se jí to podaří. Poslední průzkumy ukazují, že většina Francouzů nechce vystoupit z EU, ale současně říkají, že se EU musí změnit. Věří např., že by si Francie měla více chránit své hranice, nejen ty společné evropské.

„Ale Marine Le Penové se nedá upřít jedna věc. Ona je dobrá diagnostička. Ona dokázala popsat problémy, které lidi řadu let pálí a pravicové a levicové vlády s tím mnoho nedělaly. Ona má ten kredit političky, která na tyto problémy poukazuje už dlouho,“ uznal redaktor ČT.

Vztah s Ruskem a případné prezidentství Le Penové

„Vztahy s Ruskem jsou obecně dost složité. Ona byla jednou z prvních evropských političek, která schválila anexi Krymu... Nepochybně tam nějaká vazba na Rusko je, ale nakolik je nebezpečná pro Francii jako takovou, to nedokážu posoudit,“ upozornil zpravodaj ve Francii.

Kdyby se Le Penová stala prezidentkou, bude muset spolupracovat s parlamentem, kde velmi pravděpodobně nebude mít většinu a bude muset hledat kompromisy.

„Dá se předpokládat, že pokud ve druhém kole prezidentských voleb stane proti Emanuelu Macronovi, tak se bude snažit získat ty konzervativní voliče třeba tím, že řekne: dobře, většina Francouzů si chce euro nechat, tak já ustoupím a euro ponechám, byť s tím vnitřně nesouhlasím,“ popsal možný budoucí vývoj host.

Otázkou je, zda Emanuel Macron dokáže oslovit většinu voličů. V prezidentské televizní debatě se ukázalo, že trochu tápe, když má mluvit o vlastním programu, a to se mu v budoucnu může vymstít. Na odpis prý zatím není ani pravicový prezidentský kandidát Francoise Fillon.

„On je politický buldok, nehodlá se vzdát a Francouzi chtějí mít v čele státu silnou figuru. Současný prezident Francoise Hollande možná tak trochu dojel na to, že se snažil být normálnějším prezidentem,“ uzavřel rozhovor Zavadil.

Muslimové a Číňané

Pak došlo na ghetta ve francouzských městech, a to i muslimská. Základní problém je podle Zavadila v ekonomické oblasti. Mnoho mladých lidí před sebou nevidí budoucnost a hledají ji např. v muslimské radikalizaci. Většina Francouzů se shoduje v tom, že bezpečnost v zemi je třeba posílit a případné plánovače a aktéry teroristických útoků tvrdě potrestat.

Současně chtějí Francouzi ukázat teroristům, že se nedají zastrašit a chodí do kaváren i na veřejná prostranství i těsně po teroristických útocích.

Ohrožena se prý cítí i čínská komunita ve Francii, a to zdejší většinovou společností. „Čínská komunita se také cítí ohrožená. V minulých letech došlo k agresím na čínské turisty ve Francii a na zdejší čínské komunity. Není to samozřejmě tak konfliktní jako střet většinových Francouzů s muslimskou komunitou, ale je to problém, který v žádném případě není nový,“ upozornil zpravodaj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…