Dva roky Zemana na Hradě. Tady je jeho vysvědčení

08.03.2015 13:20

Agentura Phoenix Research se rozhodla při příležitosti druhého výročí nástupu prezidenta Miloše Zemana zjistit názory veřejnosti na jeho působení. Vyplynulo z nich, že lidé oceňují především Zemanovu komunikaci s lidmi a znalost jejich problémů, trochu horší je to s prezidentovým reprezentováním země v cizině. Celkem by hlava státu od občanů dostala "horší dvojku".

Dva roky Zemana na Hradě. Tady je jeho vysvědčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana nazvaná Národe, probuď se! spojená se slavnostním setkáním při příležitosti 165. výročí narození T. G. Masaryka

Na dotaz, zda prezident Miloš Zeman reprezentuje v cizině zemi důstojně, odpovědělo 12 procent, že rozhodně ano, a dalších 14 se ke kladné odpovědi kloní méně jednoznačně. Jasné ne však uvedlo 19 procent a plných třicet procent zvolilo odpověď "spíše ne". Dvacet pět procent pak nedokázalo odpovědět.

Trochu lépe prezident dopadl v odpovědi na dotaz, zda v zahaničí reprezentuje skutečné postoje obyvatel ČR. Celkem s tímto tvrzením vyjádřilo souhlas 34 procent dotázaných, z toho patnáct jednoznačně. Spíše a rozhodně ne odpovědělo shodně po 18 procentech. Zbylých 30 nedovede prezidentův soulad s veřejným míněním posoudit.

Prezident komunikuje s lidmi

Za co naopak prezident sklidil pochvalu, je komunikace s veřejností. Celkem 59 procent si myslí, že Miloš Zeman s lidmi komunikuje dostatečně, a rozhodně proti tomuto tvrzení se postavilo pouhých deset procent.

Podobně si nadpoloviční většina dotázaných myslí, že prezident má představu o běžných problémech obyvatel. "Rozhodně ne“ uvedlo jen 14 procent. Spíše pozitivně pro prezidenta vyzněl i dotaz, zda udělal pro Českou republiku něco dobrého. Kladně se vyslovilo sice pouze 39 procent, ale téměř třetina na otázku nedokázala odpovědět, takže souhlasné odpovědi nad zápornými přesto převážily.

Poté výzkumníky zajímalo, jaké slovo se občanům vybaví, když se řekne Miloš Zeman. Nejvíce, celkem 25 procent, odpovědělo "vulgární“. Na druhém místě ale skončila možnost "umí se postavit většině“ a následovala slova "chytrý“, "zdatný politik“ a "umíněný“ s totožným ziskem 14 procent.

Poslední otázka pak hodnotila prezidentovo působení na škále školních známek. Jedniček získal Miloš Zeman patnáct procent, dvojek pak dvacet jedna. Největší množství odpovídajících uvedlo stupeň "dobrý“, celkem 31 procent. Dalších dvacet dva by prezidentovi dalo čtyřku a jedenáct procent by jej nechalo propadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …