Dva týdny od voleb jednají o koalici ještě ve třech posledních velkých městech. Která to jsou?

24.10.2014 19:51

Dva týdny po komunálních volbách zůstávají bez dohody o koalici poslední tři z 26 statutárních měst. O možné povolební spolupráci se stále vyjednává v Liberci, Českých Budějovicích a Teplicích. Jméno primátora není jasné ještě v Mostě, jinde už je na něm shoda nebo je zřejmé, kdo by se jím mohl stát. Z měst s dohodnutými koalicemi by nejvíce primátorů měly mít shodně ČSSD a hnutí ANO.

Dva týdny od voleb jednají o koalici ještě ve třech posledních velkých městech. Která to jsou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Sociální demokracie stejně jako ANO pravděpodobně obsadí primátorské křeslo v sedmi statutárních městech, v pěti by se do čela magistrátu měli postavit zástupci místních politických hnutí a sdružení. Po jednom primátorovi bude zřejmě mít ODS, KSČM a Starostové a nezávislí (STAN).

O spolupráci v nové radě mají už jasno obě největší města. V Praze si budoucí koalice složená z ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) rozdělila kompetence, primátorkou zřejmě bude jednička vítězného ANO Adriana Krnáčová. Brněnskou radnici podle podepsané koaliční smlouvy povede vítězné ANO s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených a primátorem bude lídr ANO Petr Vokřál. Mimo tak zůstane ČSSD, jejíž primátor Roman Onderka město řídil posledních osm let.

Zlín má vést i další čtyři roky primátor za vítězné STAN Miroslav Adámek

Ostrava patří ke čtyřem krajským městům, kde vznikla koalice bez vítězného ANO. Vytvoří ji zde zřejmě ČSSD s hnutím Ostravak a KSČM, novým ostravským primátorem by měl být sociální demokrat Lumír Palyza. Také v dalších krajských městech, kde vítězné ANO míří do opozice, by nový primátor měl být podle koaliční dohody z ČSSD. V Olomouci se sociální demokraté dohodli na koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jen zhruba den od konce voleb, v čele magistrátu má stát Antonín Staněk. Rada se zástupci ČSSD, ODS a lidovců bez vítězného ANO bude také v Plzni pod vedením Martina Zrzaveckého a v Jihlavě, kde se primátorem má stát Rudolf Chloupek.

Místo primátora by naproti tomu mělo vítězné ANO obsadit vedle Brna také v Ústí nad Labem, kde město ovládne s místním hnutím PRO! Ústí, a v Pardubicích v koalici s ČSSD, TOP 09 a lidovci. Šéfem ústecké radnice zřejmě bude Josef Zikmund, pardubické Martin Charvát.

Zlín má vést i další čtyři roky primátor za vítězné STAN Miroslav Adámek. Místo v čele Hradce Králové a Karlových Varů ve volbách obhájili zástupci místních sdružení, Hradecký demokratický klub Zdeněk Fink a Karlovarská občanská alternativa Petr Kulhánek.

Z místních hnutí a sdružení by měly mít primátora také Přerov, Chomutov a Kladno. Největší středočeské město by měl vést zdejší bývalý primátor za ODS Milan Volf, jehož politickou kariéru přerušila obžaloba ze zneužití pravomoci veřejného činitele. V Mostě, kde by měli městu vládnout vítězní Severočeši Most s ANO a komunisty, ještě o jménu primátora není jasno.

Vítězná ODS možná skončí bez radních v Teplicích

V Mladé Boleslavi by mělo zůstat primátorské křeslo Raduanu Nwelatimu z ODS, do čela Havířova by se měl podle podepsané koaliční smlouvy postavit zástupce komunistů Daniel Pawlas. ČSSD má mít primátora vedle čtyř krajských měst ještě v Jablonci nad Nisou, Karviné a Prostějově. ANO má křeslo šéfa magistrátu obsadit v Opavě, Děčíně a Frýdku-Místku.

Vítězná ODS možná skončí bez radních v Teplicích, kde je pro některé zvolené strany problémem dlouholetý primátor Jaroslav Kubera. Koalici, která by občanské demokraty poslala do opozice, se zde pokouší vyjednat druhá Volba pro Teplice. O vlastní koalici bez vítězné Změny pro Liberec, vyjednává ANO, které ve volbách v Liberci skončilo druhé. V Českých Budějovicích vyjednávají ANO, ČSSD a lidovci, jasno zatím není o zastoupení stran v radě ani primátorovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…