Dva údery Andreji Babišovi

07.04.2015 12:05

Elektronická média přinášejí hned dvě nařčení, která dle nich mají dokazovat, že Babiš vydělává na státu. Server Echo24 přichází s tezí, podle které prosazuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) zavedení elektronické evidence tržeb především proto, že to pomůže jeho Agrofertu. I v tomto případě se tak prý ukazuje, že je Babiš v permanentním střetu zájmů. Server Neovlivní.cz pak ukazuje na propojení Babišova podnikání a sponzoring státních firem.

Dva údery Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Potravinářské podniky Andreje Babiše jsou do značné míry závislé na blahosklonnosti obchodních řetězců, protože právě tam se prodává nemalá část výrobků. Řeznická divize Agrofertu Procházka omezuje svou nabídku jenom na doplňkový prodej v supermarketech Kaufland, Lidl a Penny Market, což naznačuje, že potravinářská část Babišova impéria zkrátka řetězce potřebuje. A Ministerstvo financí potvrdilo, že na zavedení elektronické evidence tržeb tlačí především obchodní řetězce.

"Mluvčí Ministerstva financí jmenoval Hospodářskou komoru, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociaci hotelů a restaurací. Ve skutečnosti tak jde o jediný Svaz obchodu a cestovní ruchu. Právník Hospodářské komory Ladislav Minčič uvedl, že komora podporuje pokladny na žádost svého kolektivního člena Svazu obchodu. Asociace hotelů je zase kolektivním členem stejného svazu. Tento svaz obchodu je lobbistickou skupinou potravinářských řetězců. Mezi jeho šedesáti členy nechybí žádný z nich, ani jejich servisní společnosti, jako jsou Markant, SMG nebo dodavatelé on-line pokladen Mipel a U&Sluno," píše server.

Sečteno a podtrženo, Babiš jde podle serveru na ruku těm, které v obchodě potřebuje.

Peníze pro MAFRu ze státních podniků

Vůči Babišovi kritický text najdeme i na serveru Neovlivní.cz, který vede Sabina Slonková. Tato dáma několik měsíců vedla Babišovu MF Dnes, ale postupně prý přišla na to, že pod křídly Andreje Babiše nelze pracovat nezávisle.

"Společnosti ČEZ, ČEPS a Čepro byly v uplynulých měsících partnery na eventových akcích Babišova vydavatelského domu MAFRA. Oslovené státní firmy následně na dotaz Neovlivní.cz potvrdily, že partnerství na Babišových eventech bylo spojeno s finančními příspěvky. Konkrétní částky ale odmítly uvést," píše Slonková. Následně zdůrazňuje, že jde o jasný střet zájmů, protože některé z firem přímo podléhají ministerstvu Andreje Babiše, a posílají peníze Babišovu vydavatelství.

Zatímco server Echo24 spolu se stejnojmenným časopisem založil někdejší šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek, který odešel z novin po jejich převzetí Andrejem Babišem, server Neovlivní.cz vytvořila a řídí ho Sabina Slonková. Tu neprve Babiš pověřil vedením své Mladé fronty Dnes, Slonková nicméně z funkce odešla a později naznačila, že jí do vedení listu majitel a ministr financí Babiš nepatřičně zasahoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…