Dva výroky, které se teď Kalouskovi zatraceně nehodí. Toto koluje internetem

22.07.2020 18:55

Internetem se začala šířit dvojí reakce Miroslava Kalouska na zadlužení. „Jsme rukojmím lupičů, kteří vytunelují budoucnost na 20 let dopředu. Pak se se svým lupem uchýlí do ústraní a my se z toho zblázníme,“ reagoval Kalousek na vládní dluh. Jinou reakci měl však při schválení zadlužení Evropské unie. „Mám velkou radost. Dohoda bude mít velký nejen ekonomický, ale i mezinárodněpolitický efekt,“ psal o dluhu. „Český dluh, to je jiný dluh než evropský dluh!“ satiricky okomentoval dvojakost Miroslava Kalouska Liberální institut.

Dva výroky, které se teď Kalouskovi zatraceně nehodí. Toto koluje internetem
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP09, Miroslav Kalousek

Internetem se začal šířit výstřižek srovnávající dva statusy Miroslava Kalouska. V prvním z nich, který je dva týdny starý, poslanec upozorňoval na problém vládního schodku, ke kterému dospěl po spočtení vládních priorit. „Jsme rukojmím lupičů, kteří vytunelují budoucnost na 20 let dopředu. Pak se se svým lupem uchýlí do ústraní a my se z toho zblázníme. Necháte to dojít tak daleko?“ tázal se. Kritizoval tehdy výši vládního schodku a zadlužení budoucnosti republiky na dvacet let dopředu.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Jinak ovšem mluvil při schválení 750 miliard eurového Fondu obnovy Evropskou unií. Sedm set padesát miliard eur je víc než dvacet bilionů korun. Tuto částku si chce Evropská unie půjčit na finančních trzích, přičemž ji chce splatit do poloviny století. „Mám velkou radost. Dohoda bude mít velký nejen ekonomický, ale i mezinárodněpolitický efekt,“ uvedl Kalousek na začátku statusu. Společné evropské dluhopisy podle něj znamenají silný integrační prvek, což je podle Kalouska důvod, proč si je odpůrci Evropské unie nepřáli. „Já si naopak přeji integrovanou a silnou EU,“ dodal.

Rozdílnost názorů Miroslava Kalouska tedy může ukazovat, že záleží na tom, kdo koho zadluží.

Podobné věci si všiml i Liberální institut vedený ředitelem Martinem Pánkem. Ten upozornil na výrok Miroslava Kalouska z 11. června 2020. „Státní dluh je dluhem každého občana, protože stát nemá jiné peníze než peníze svých daňových poplatníků. Nikdo jiný než daňoví poplatníci to zaplatit nemohou. Ať už v této generaci, nebo generaci příští. Je velmi nefér to přenášet na příští generaci,“ pronesl tehdy Kalousek.

„Český dluh, to je jiný dluh než evropský dluh!“ satiricky okomentoval náhlou pozitivní reakci na evropský dluh Liberální institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…