Dvacet let eura. Ekonomové jásají, jak jsou s ním lidé spokojeni

01.01.2019 9:21

Před dvaceti lety spatřila světlo světa společná evropská měna – euro. Prošla si krizí, ale překonala ji a nadále s ní lze platit a obchodovat v řadě zemí EU. Počet takových zemí od roku 1999 rostl. Podle ekonomů je překvapivé, že společná evropská měna přežila tak dlouho a zjevně bude žít dál. Podle průzkumů jsou totiž lidé s eurem spokojeni.

Dvacet let eura. Ekonomové jásají, jak jsou s ním lidé spokojeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

První leden 1999 byl zvláštní den. Byl zvláštní např. tím, že se zrodila evropská společná měna euro, s jejímž vznikem se počítalo od roku 1992. Server Novinky.cz připomíná, že na počátku bylo členy eurozóny 12 států.

Česká národní banka tehdy první kurz nastavila na hladině 35 korun za 1 euro. Dnes je to přes 25 korun.

Příklady z historie ukazují, že měnové unie někdy nedokážou přežit moc dlouho. Je tedy poměrně překvapivé, že euro sedokázalo dožít svých dvacátých narozenin. „Uplynulých dvacet let přineslo občas i krušné chvíle, každopádně ale ukazují obrovskou vůli členských zemí eurozóny euro zachovat jako svou měnu a celý projekt eurozóny dále rozvíjet,“ uvedl ekonom Radomír Jáč.

Portfolio manažer NN Investment Partners Michal Špaček upozornil na fakt, že v členských státech eurozóny klesla důvěra v euro pod 50 procent jen v letech 2007 a 2008. V době řecké ekonomické krize v roce 2012 se důvěra v euro pohybovala na úrovni 57 procent. Aktuálně věří v prospěšnost eura 64 procent lidí, kteří jím platí.

V České republice však euro nemá politickou podporu. Prezident Miloš Zeman sice tvrdí, že je stoupencem přijetí eura v Česku, ale za lepších podmínek. Ve stejném duchu se vyjadřuje i premiér Andrej Babiš (ANO). Ekonom ING Bank Jakub Seidler má za to, že i kdyby čeští politici změnili svůj názor a začali euro teď hned podporovat, nepřijmeme ho dřív než v roce 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…