Dvacet let problémů, a pořád se drží. Přečtěte si neuvěřitelný příběh českého soudce

09.09.2016 9:09

Osobu soudce Jiřího Horkého, který „zpackal“ rozsudek nad bývalým v opilosti bourajícím policistou Karlem Kadlecem, přibližuje dnešní Mladá fronta Dnes. Podle ní soudce Horký páchal hrubé chyby už v minulosti. Za některé mu hrozila ztráta taláru a jednou o něj dokonce přišel.

Dvacet let problémů, a pořád se drží. Přečtěte si neuvěřitelný příběh českého soudce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Úroveň zpracování rozsudku nemůžeme tolerovat,“ zhodnotil kvalitu Horkého práce soudce Městského soudu v Praze Václav Kašík, který řešil Kadlecovo odvolání.

V rozsudku jsou třeba zkopírované pasáže týkající se jiného obžalovaného, protokol obsahuje i věci, které do něj nepatří. Městský soud proto Horkému případ vrátil, aby ho projednal znovu.

Zapomněl prodloužit vazbu vrahovi

Horký měl závažné průšvihy už dříve. V roce 1997 opomenul prodloužit vazbu několikanásobnému vrahovi Ivanu Roubalovi. Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová tehdy žádala jeho odvolání, kárný senát ale jejímu návrhu nevyhověl a spokojil se jen s tím, že Horkému snížil plat o dvacet procent na tři měsíce.

Roubal se tehdy na svobodu nedostal. Po propuštění z vazby ještě před branami věznice ho znovu zadrželi pražští kriminalisté. Vyšetřovatel Roubala obvinil z nebezpečného vyhrožování a vrah zamířil znovu do vazby.

Nezařídil, aby odsouzená nastoupila do vězení

Horký se nepoučil a o tři roky později stál znovu před kárným senátem. Tentokrát kvůli tomu, že nezařídil, aby žena, kterou poslal za mříže na pět a půl roku, do vězení skutečně nastoupila. Navíc vyhotovil protokol o jednání, v němž se rozhodovalo o propuštění muže obviněného z mnohamilionového podvodu na kauci. Podle Horkého nadřízených však žádné jednání ve skutečnosti vůbec neproběhlo.

A kromě toho Horký vulgárně urážel kolegyni. V srpnu 2000 ho ministr spravedlnosti Otakar Motejl postavil mimo službu. Kárný senát vrchního soudu pak na ministrův návrh zbavil Horkého taláru. Nejvyšší soud však verdikt zrušil, podle něj stačilo odvolat ho z funkce předsedy trestního senátu. Horký tak zůstal řadovým soudcem.

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…