Dvacítka exposlanců nepodala majetkové přiznání. Rath ho z Ruzyně poslal

05.10.2013 13:58

Majetková přiznání za letošní rok dosud nepodala dvacítka exposlanců. Zákon jim ukládá přiznání podat do měsíce od skončení funkce. Lhůta přitom uplynula zhruba před týdnem. Dokumenty ovšem stejně nemá kdo prověřit. Kontrolu provede až po volbách nový mandátový a imunitní výbor.

Dvacítka exposlanců nepodala majetkové přiznání. Rath ho z Ruzyně poslal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední opouštějí sál zástupci Rusnokovy vlády v demisi

Mezi dvěma desítkami někdejších zákonodárců, jejichž oznámení v registru ještě není, jsou exposlanci z různých stran. Chybí i dokument exposlance ODS Romana Pekárka, kterého soud poslal na pět let do vězení za korupci. Trest nastoupil v únoru, mandátu se nevzdal. Naopak David Rath, jenž je ve vazbě a pro úplatkářství je nyní souzený, oznámení dodal.

Registr k pátečnímu odpoledni neevidoval majetková přiznání například Pavla Béma (ODS), Romana Böhnische (ČSSD), Petra Holečka a Rudolfa Chlada (oba TOP 09), Miroslava Grebeníčka (KSČM) nebo šéfa NS-LEV 21 Jiřího Paroubka. Bývalý poslanec VV Michal Babák slibuje, že dokument doručí příští týden. ČTK sdělil, že ještě nedostal všechny informace o svých příjmech vzhledem k tomu, že jde o část roku, a nikoli o účetní období. Jan Vidím z ODS vzkázal, že oznámení dodal do sněmovny prostřednictvím bývalé asistentky v pátek.

Za nepodání hrozí pokuta 50 tisíc korun

Radim Fiala (Úsvit, dříve ODS) uvedl, že oznámení odeslal později. "Mea culpa, mea maxima culpa," řekl ČTK. Až na ustavení nového mandátového výboru vyčká s podáním dokumentu Martin Vacek, který se hlásil k poslancům LIDEM. Postup mu podle něho doporučilo personální oddělení. Ze zákona je sice lhůta 30 dnů, ovšem adresátem je výbor, který nyní neexistuje. Vacek uvedl, že posílat oznámení přes podatelnu nepokládá vzhledem k charakteru materiálu za vhodné.

Pokud veřejný činitel lhůtu k podání přiznání nedodrží, nepodá je ani dodatečně nebo uvede zjevně nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje, hrozí mu podle zákona o střetu zájmů pokuta až 50 000 korun. Postih neuděluje sněmovna, ale obecní úřady v bydlišti funkcionářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …