Dvě mladé dánské političky u sebe nechaly přespat ilegály z Afriky. Dopadlo to pro ně zle

19.08.2016 14:27

Dvě dánské političky čelí obvinění z protizákonného poskytnutí ubytování uprchlíkům z Afriky. Pokud je soud shledá vinnými, čeká obě mladé ženy pouze finanční pokuta.

Dvě mladé dánské političky u sebe nechaly přespat ilegály z Afriky. Dopadlo to pro ně zle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci na cestě k tunelu pod kanálem La Manche

Soud ve druhém největším dánském městě Aarhus obvinil místní radní za levicovou radikální partaj Rudo-Zelení (Enhedslisten) Marii Sloth a její stranickou kolegyni a spolubydlící Anne Hegelund tento týden v úterý a konečný rozsudek by měl padnout 26. srpna. Podle obžaloby měly obě mladé ženy loni v září ubytovat u sebe doma dva ilegální africké uprchlíky a ráno jim koupit lístky na lodní trajekt, který je následující den odvezl do Norska.

Sloth se později o tento příběh podělila s místními novinami Aarhus Stiftstidende. Článek si přečetl také konzervativní radní Marc Perera Christensen, který celý případ oznámil na policii s odůvodněním, že Sloth a Hegelund, jež bude patrně brzy zvolena do dánského parlamentu, porušily imigrační zákony země. Pomáhat ilegálním uprchlíkům je totiž podle platných zákonů Dánska považováno za trestný čin.

„Hovoříme tady o úmyslném napomáhání pobytu a tranzitu ilegálních uprchlíků do další evropské země. Proto jsme se rozhodli vydat souhlas se zadržením obou obviněných,“ citují dánská média vyjádření prokurátora Jacoba Balsgaarda Nielsena před soudem. Nielsen předevčírem u soudu zároveň dodal, že pokud soud dojde k názoru, že masivní příliv uprchlíků loni v září je možné považovat za mimořádnou okolnost, spokojí se s pokutou ve výši 5000 dánských korun.

Sloth a Hegelund sice při soudním přelíčení nevypovídaly, ale již před tím v deníku Aarhus Stiftstidende ospravedlňovaly svůj čin humanitárními důvody. „Měly jsme u nás doma místo a neřešily jsme, jestli je to legální, nebo ne. Jednaly jsme podle svého nejlepšího svědomí. Považuji za podivné, když u nás platí zákony, podle kterých se dostanete před soud za pomoc ostatním lidem. Ani na chvíli jsem nezapochybovala o tom, že jsme udělaly správnou věc,“ prohlásila Sloth v médiích.

Právníci obou obviněných političek tvrdí, že by měl soud jejich klientky osvobodit, protože kromě tvrzení Sloth k jejich odsouzení nemá žádné pádné důkazy. Policie navíc podle jejich názoru nebyla schopna prokázat, že dva zmiňovaní uprchlíci z Afriky pobývali v Dánsku ilegálně. Obdobný případ řešily dánské soudy začátkem letošního roku, kdy dánská aktivistka společně se svým manželem napomáhala syrské uprchlické rodině dostat se do Švédska. Soud jim vyměřil pokutu ve výši 22 500 dánských korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…