Dvě stovky lidí přišly na setkání proti populismu. Došlo i na Trumpa

21.01.2017 15:26

Asi dvě stovky lidí se dnes v mrazivém počasí zúčastnily na pražském Václavském náměstí solidárního shromáždění s pochodem žen ve Washingtonu, který se koná pod názvem „Láska zvítězí nad nenávistí“ (Love Trumps Hate). Zprávu přinesla ČTK.

Dvě stovky lidí přišly na setkání proti populismu. Došlo i na Trumpa
Foto: Pražské Benátky
Popisek: Vodouch na Vltavě.

S využitím slovní hříčky s jasným odkazem na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa chce apelovat na politiky i občany s výzvou k podpoře demokracie a občanské společnosti. Tyto hodnoty jsou podle organizátorů dnešních akcí, jež se konají po celém světě, s příchodem Trumpa do čela světové mocnosti ohroženy.

Velkou část pražského shromáždění tvořili Američané, někteří z nich dávali najevo, že po nástupu Trumpa do prezidentského úřadu zemi, alespoň dočasně, opouštějí. „Kampaň amerického prezidenta, který byl v lidovém hlasování zvolen menšinou, urážela, démonizovala a vyhrožovala velkému množství lidí. Je ozvěnou a zesílením jedovaté rétoriky mnoha dnešních politiků, včetně těch v Praze,“ uvedli pořadatelé ve svém prohlášení. V důsledku populistických proklamací mnoha dnešních představitelů politiky a veřejného života pociťují podle těch, kdo na dnešní setkání přišli, strach a bolest ženy, imigranti, muslimové, lidé dalších vyznání, lidé menšinových sexuálních orientací i tělesně postižení.

„Jsme úplně obyčejní lidé, kteří jsou znepokojení tím, jak vystupují politici všude po světě, nejen v České republice, ale třeba Donald Trump v USA,“ řekla ČTK mluvčí pražské akce Johanna Nejedlová. Reprezentují rétoriku nenávisti, my se tu naopak chceme sejít a vyjádřit podporu hodnotám, jako jsou demokracie, podpora lidských práv, ekologie, profesionálního zpravodajství a rovnosti žen, uvedla.

Shromáždění „Láska zvítězí nad nenávistí“ chce být prvním krokem k nápravě světa

Lidé na Václavském náměstí měli transparenty vyzývající ke změnám ve společnosti i politice, k začátku skutečné péče o Zemi ohroženou globálními změnami, s výzvami k boji proti fašismu, k empatii jednoho k druhému a ke stavění mostů mezi lidmi, nikoli zdí. Zaznělo také heslo prvního českého prezidenta Václava Havla Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Jeden z transparentů říkal, že Amerika potřebuje sametovou revoluci, kterou měli Češi, další demonstrant hlásal, že země jeho původu je Země, čímž zdůrazňoval rovnost všech lidí na Zemi.

Shromáždění prezentuje trojí výzvu. „Chceme, aby lidé podporovali politiku založenou na faktech, aby podporovali profesionální zpravodajství, aby nevnímali demokracii jen jako možnost volit, ale aby se aktivně zapojovali a bojovali za to, co je aktivně zajímá, a také je chceme vyzvat k tomu, aby podporovali diverzitu a komunikovali s lidmi, kteří mají odlišné názory, zkušenosti a pocházejí z jiných kultur,“ řekla mluvčí.

Shromáždění „Láska zvítězí nad nenávistí“ chce být podle vystupujících řečníků prvním krokem k nápravě světa, ke sjednocení světového společenství zdola. Zúčastnili se ho zástupci Greenpeace, Amnesty International, aktivistky za práva žen, sdružení Vraťte nám stát nebo výboru českých Democrats Abroad, tedy amerických Demokratů působících v zahraničí. Pořadatelé všech dnešních pochodů po celém světě očekávají účast až milionu lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…