Dvě třetiny lidí žijí v chudobě, hřímá Paroubek a úkoluje příští vládu

30.11.2013 14:18

Velkou publicitu v těchto dnech získává problematika chudoby a míry chudoby v české společnosti. Svým komentářem se k této problematice vyjádřil i Jiří Paroubek, někdejší premiér a předseda strany NS-LEV 21. „Statistická čísla líčí míru chudoby podstatně příznivěji, než jaká je reálná situace,“ napsal pro Deník Referendum.

Dvě třetiny lidí žijí v chudobě, hřímá Paroubek a úkoluje příští vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Hranice, pod kterou je občan v ČR považován za chudého, je 9 683 Kč. Paroubek však zdůrazňuje, že tato hranice nemá s reálně prožívanou chudobou nic společného. „Schéma propočtu míry chudoby je u nás stejné jako například v Německu či Rakousku. Propočet je odvozen od výše průměrného příjmu. A výše průměrného příjmu v Německu a Rakousku je podstatně vyšší nežli u nás. Německý a rakouský statistický chudý je pak logicky nesrovnatelně bohatší nežli ten český chudý,“ vysvětluje.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Nejvíce podle Paroubka ohrožuje chudoba důchodce, jejichž průměrný důchod činí 10 957 korun. „Pokud žijí v nájemním bytě, i za malý byt platí většinou polovinu či až dvě třetiny svého měsíčního důchodu. Pokud bydlí ve svém domě, musí platit údržbu. A nedej bože, aby do domu teklo střechou anebo se musela rekonstruovat elektroinstalace. Každý majitel domu, který je senior, jen musí doufat, že za svého života se velkým výdajům na opravu domu vyhne,“ míní.

Vláda musí vyvinout tlak na ČNB

Podle nedávného sociologického šetření agentury STEM většina lidí neví, co si počít se svými dluhy a třetina českých domácností má finanční rezervy maximálně na měsíc. Každý patnáctý Čech má rezervu dokonce na méně než týden. Další třetina lidí, přesně třicet pět procent, má rezervu na dva až tři měsíce.

Paroubek proto upozorňuje, že dvě třetiny lidí žijí u nás s minimálními rezervami, a tak se mohou snadno dostat do finančních potíží. „Nová vláda musí proto sledovat všechny možné a racionální cesty, jak posílit příjmy obyvatelstva. Včetně například tlaku na eliminaci opatření ČNB, kterým tato instituce de facto devalvovala českou korunu,“ vyzývá budoucí vládu bývalý premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…