Dvěma Čechům hrozí v Řecku až 20 let vězení. Za špionáž

05.05.2016 8:19

Až po čtyřech letech začal řecký soud řešit případ českých vývojářů, kteří byli v zemi obviněni ze špionáže. Ivan Buchta a Martin Pezlar skončili v roce 2012 v řecké vazbě poté, co pořizovali záběry tamních vojenských objektů. Propuštěni byli teprve po čtyřech měsících. Nyní jim hrozí až 20 let vězení. O případu píše server iDNES.cz.

Dvěma Čechům hrozí v Řecku až 20 let vězení. Za špionáž
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Řecký soud poslal spis na Městský soud v Brně, ve kterém je shrnutí případu a informace, že proběhne soudní líčení,“ řekl Buchta, který bydlí a pracuje v Brně.

Termín líčení zatím řecký soud neuvedl. Maximální délka trestu, který mohou oba Češi dostat, je ale hrozivá. „Pořád jsme obvinění ze špionáže, za kterou hrozí až dvacet let,“ popisuje Buchta.

Celý text je ZDE

Obviněni byli kvůli záběrům vojenských objektů. Buchta s Pezlarem se hájí, že je pořídili omylem, když si natáčeli krajinu řeckého ostrova Limnos, jíž se inspirovala počítačová hra, na které pracovali.

České úřady nemají o vývoji kauzy informace. „Pokud by byl vydán evropský zatýkací rozkaz, možnost nevydání českých občanů je velmi malá,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Petr Jäger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…