Dvojí kvalita potravin. Není dobojováno. Česká europoslankyně odhaluje, co se děje na úrovni Bruselu

24.12.2018 10:21

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) vyjadřuje své rozčarování nad posledním vývojem ve dvojí kvalitě výrobků, které v jednotlivých zemích na první pohled vypadají stejně, ale liší se složením. Podle rakouské vlády dvojí kvalita totiž není problém. Poslední návrh, se kterým Rakušané na jednání týden před Vánoci přišli, zmínku o dvojí kvalitě zcela z textu vypouští. „Je třeba se ozvat nahlas. Wienerschnitzel z kuřecího rakouské vládě nevadí,“ dodává Sehnalová.

Dvojí kvalita potravin. Není dobojováno. Česká europoslankyně odhaluje, co se děje na úrovni Bruselu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Po té, co v europoslankyní Sehnalovou navržené zprávě o dvojí kvalitě ze září letošního roku podpořila velká většina Evropského parlamentu řešení zařadit dvojí kvalitu na seznam vždy zakázaných nekalých praktik v příslušné směrnici, se nyní bojuje o konkrétní znění směrnice o nekalých obchodních praktikách.

„V Evropském parlamentu usiluji z menšinové pozice proti našim pravicovým kolegyním a kolegům o to, aby v novém textu směrnice neexistovala pro svévolnou a neoznačenou dvojí kvalitu zadní vrátka,“ upřesňuje s tím, že řešení se snad rýsuje.

Je tu však ještě druhá instituce, na níž prý text směrnice záleží, a to Rada, tedy členské státy pod současným rakouským předsednictvím. „Poslední návrh, se kterým Rakušané na jednání týden před Vánoci přišli, zmínku o dvojí kvalitě překvapivě zcela z textu vypouští,“ zdůrazňuje Sehnalová.

Něco takového by znamenalo, že dvojí kvalita zůstane v právním stavu jako teď, kdy postihována není. České spotřebitele zastupuje na těchto jednáních Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministerstvo zemědělství již vyjádřilo výhrady, ale není prý tím, kdo českou pozici na jednání tlumočí.

„Chci věřit, že výhrady zástupců MPO na jednání v Bruselu zazněly důrazně, že tam Česká republika nečekala až co ostatní, že tento návrh jednoznačně odmítla a nevyměnila za nějakou jinou svou prioritu,“ doufá europoslankyně a dodává, že právě tohle jsou chvíle, kdy je zapotřebí se ozvat nahlas, pokud to s bojem proti dvojí kvalitě myslíme všichni skutečně vážně.

Závěrem připomíná, že pokud se nebude táhnout za jeden provaz, bude to voda na mlýn těch, kterým trvání dvojí kvality vyhovuje. Po novém roce přebírá předsednictví Rady EU Rumunsko, které má prý s dvojí kvalitou své zkušenosti. „Doufám, že bude v této věci vnímavější než odcházející Rakousko,“ uzavírá s tím, že dobojováno ještě skutečně není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…