Dvořák poslal dopis Radě ČT: Nemohla být zpochybněna má nestrannost

06.04.2021 21:54

Dozorčí komise Rady ČT má za úkol do konce dubna prověřit reportáže České televize ohledně činnosti Leica Gallery za uplynulých 10 let. Má prověřit, zda došlo k případnému střetu zájmů generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, který je předsedou správní rady této společnosti. Aktuálně.cz zveřejnilo Dvořákův dopis, jejž adresoval Radě ČT a v němž svou pozici vůči Leica Gallery vysvětluje.

Dvořák poslal dopis Radě ČT: Nemohla být zpochybněna má nestrannost
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Dvořák

Veřejnoprávní Česká televize za posledních deset odvysílala desítky reportážních příspěvků o obecně prospěšné společnosti Leica Gallery Prague, která provozuje stejnojmennou galerii na pražském Novém Městě. Od roku 2010 je Petr Dvořák předsedou správní rady, jeho žena Milena Dubská je ředitelkou společnosti. Zakladatelem je firma LGP Services, jejímiž vlastníky jsou napůl opět ředitel ČT Dvořák a jeho manželka.

Rada České televize proto jako kontrolní orgán na svém posledním jednání vedla diskusi o tom, zda se kvůli této propojenosti Dvořák ocitl ve střetu zájmů. Podezření Rady ČT eskalovalo tím, že ji generální ředitel ČT o svém angažmá v galerii údajně neinformoval.

Dvořák Radě ČT před její poslední schůzí poslal dopis, jímž se snaží podezření ze střetu zájmů vyvrátit: ƒ„Radu České televize jsem v roce 2011 a dále též v roce 2017 seznámil se skutečností, že od roku 2010 jsem předsedou správní rady Leica Gallery Prague, o.p.s., když tato skutečnost byla uvedena v mém strukturovaném životopisu, s nímž se rada seznámila v rámci výběrového řízení na generálního ředitele v roce 2011, stejně jako v roce 2017,“ uvádí Dvořák v dopise. Redakce má životopisy Dvořáka k dispozici, jeho slova skutečně potvrzují.

Dále Dvořák v dopise vysvětluje, že mezi televizí a Leica Gallery byly v průběhu uplynulých 10 let uzavřeny dva kontrakty. První se týkal jednoho dílu cyklu Genus, jejž v roce 2011 natáčela pro ČT dokumentaristka Olga Sommerová a v němž vystupovala fotografka spjatá z galerií. Druhý z roku 2015 se týkal užití záznamu pořadu v režii Olgy Sommerové.

  • Původní zdroj ZDE

Zdůrazňuje, že na základě smluv nedošlo k žádné propagaci Leica Gallery. Poskytnuté licence vycházely z pevného ceníku televize. „Na mé straně tak nemohl vzniknout žádný střet zájmů, resp. nemůže být zpochybněna má nestrannost. Zároveň doplňuji, že tyto smlouvy uzavírali bez mého vědomí pracovníci ČT s podpisovým oprávněním dle platného podpisového řádu,“ píše.

Místopředseda Rady České televize Daniel Váňa navrhl i přes vysvětlení usnesení, že Dvořák se v konfliktu zájmu nachází. Jeho součástí bylo i stanovisko, podle nějž Rada ČT o sepětí Dvořáka s Leica Gallery nedostala informace. Rada poměrem pět ku osmi Váňův návrh nepřijala.

Dvořák nakonec většinu Rady ČT přesvědčil, že ve střetu zájmů není, protože se na obsahu vysílání nepodílí. Přesto rada otázku jeho spojení s Leica Gallery neuzavřela. Dozorčí komisi Rady České televize nařídila, aby do konce dubna zanalyzovala zpravodajské či publicistické příspěvky o galerii za období let 2011 až 2020. V usnesení stojí, aby tak učinila „z pohledu případného konfliktu zájmů generálního ředitele ČT“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…