Dvořáková: Politici vystupují k věcem, kterým nerozumí. Taková Hanáková…

28.02.2013 18:50

Jaká budoucnost čeká Českou republiku? Na tuto otázku hledali odpověď politoložka Vladimíra Dvořáková, předseda zelených Ondřej Liška a novinář Jindřich Šídlo. Podle nich není potřeba vyměňovat politiky, ale spíše pravidla. A vynutit si jejich dodržování.

Dvořáková: Politici vystupují k věcem, kterým nerozumí. Taková Hanáková…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„V příštích letech se bude o hodně věcech rozhodovat,“ varovala hned ze začátku diskuse Interpelace, které pořádá Nová scéna ND, Vladimíra Dvořáková. „V této zemi neexistují dlouhodobější koncepce. Nebo se nedodržují nebo jsou vyprázdněné,“ vysvětlovala.

A hned uvedla i příklad. „Když si pustíte třeba paní Hanákovou, když jsme v Národním divadle, a podíváte se na její výstupy k restitucím…“ upozornila na ministryni kultury. „Ti lidé vystupují k věcem, kterým nerozumí. Opakují klišé, neustále opakují stejné fráze… A problémy se neřeší,“ dodala Dvořáková. „Lidé tančí na Titanicu, ale on se potápí.“

V tom jí dal za pravdu komentátor HN Jindřich Šídlo – politika za poslední roky ztratila glanc, obzvlášť během vlád Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka. „Člověk pak už skoro nemá chuť vyjít na ulici,“ míní novinář.

Téma debaty Česko hledá budoucnost je pojmenováno podle projektu Centra Glopolis, jehož vedoucím je předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Naším lidským údělem je podle mě nalézat co nejlepší alternativy pro budoucnost,“ popisoval v diskusi.

Podle něj je největším problémem politiky v České republice, že je znevažován kompromis. „U nás v Česku je stále považován za prohru případ, kdy se političtí protivníci na něčem dohodnou,“ litoval. „Každý sebemenší detail je potřeba podrobit válce,“ dodal Liška a doplnil ho i Šídlo – nebo se kompromis najde, ale je uzavřen příliš narychlo.

K vyjmenovávání problémů se přidala i profesorka Dvořáková. „Nejde jen o nedůvěru v instituce, ale i nefungování institucí,“ podotkla. Navíc existuje špatná logika u některých zákonů – nejprve se naplňují zájmy některých subjektů, aby na tom vydělaly, a až potom se dává dohromady jakási reforma.

Liška vzápětí poznamenal, že se Česko ocitá na určité hraně, kde probublává nespokojenost občanů – zakládají se více nové strany či občanská sdružení. „Ten stav ale nemůžeme vyřešit jednou akcí nebo schválením jednoho zákona,“ poukázal na častá hesla politiků o „boji proti korupci“. Podle něj je stěžejní, aby se dohodli sami lidé.

„Nejde o to, vyměnit politiky. Protože se ukázalo, že i když se politici vymění, politika vypadá stejná,“ míní Liška. „Je potřeba změnit pravidla a vymáhat jejich dodržování,“ vymyslel alternativu. A právě to je prý někdy také podstatný problém – že se často kritizuje, aniž by se nabídlo řešení. „Václav Klaus, který vždy systematicky kritizoval Evropskou unii, vlastně nikdy nepopsal tu alternativu důsledně,“ míní předseda zelených.

„Ta společnost musí mít pocit, že jde něco udělat,“ radila i Dvořáková. Lidé takto prý akorát vidí nějaké „standardy“ chování, což není správné. Podle Dvořákové byla politická strana již od 90. let vnímána jako „výtah k moci“ či ke zlepšení sociální situace. A poté se to zakotvilo.

Například takoví bývalí „rebelové“ v ODS. Ivan Fuksa opustil Poslaneckou sněmovnu, ale vzápětí dostal místo vrchního ředitele Českého Aeroholdingu. Možná je geniální manažer a má pro toto místo kvalifikaci. „Problém ale je, že se to stalo právě teď a s takovýmhle pozadím,“ vysvětloval Šídlo.

 „Já bych měl vizi, kdy bych chtěl, aby Česko bylo jednou klidnou zemí,“ podotkl na závěr novinář. Nyní se všechno řeší prý akorát s hysterií.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…