Dvouhodinové sólo pro Andreje Babiše. Probral vše od EU po zdravotnictví

11.07.2018 12:26

remiér Andrej Babiš (ANO) označil před poslanci při dnešním jednání o vyslovení důvěry vládě ANO a ČSSD program kabinetu za "velice dobrý", odpovídá podle něho situaci v zemi. Vyjmenoval šest hlavních priorit, které potom blíž popisoval. Slíbil investice i růst například důchodů, platů učitelů a obranných výdajů, a naopak snižování státního dluhu. Česko podle něho také bude aktivní v Evropské unii.

Dvouhodinové sólo pro Andreje Babiše. Probral vše od EU po zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Babiš řečnil zhruba jednu hodinu a 40 minut. V prosinci při jednání o důvěře jeho jednobarevné menšinové vládě ANO mluvil před Sněmovnou asi 50 minut.

"Jsem přesvědčen, že nová menšinová vláda udělá maximum pro lidi," zdůraznil premiér. Totéž podle něho kabinet učiní i pro to, aby Česko prosperovalo. Zároveň vyjádřil pochopení k očekávané kritice opozice. "I kdybych řekl, že zítra tady bude Švýcarsko, tak budete hlasitě protestovat," prohlásil, ale zároveň poznamenal, že kabinet se nebude chovat arogantně a bude chtít s opozicí spolupracovat třeba v zahraniční politice, digitalizaci nebo na urychlení výstavby dopravních projektů.

Babiš v úvodu řekl, že před Sněmovnu předstupuje s programovým prohlášením "s pokorou". "Naše vláda udělá všechno pro to, abychom program plnili," řekl Babiš, podle kterého má Česko možnost růst a vrátit se na špičku Evropy. Hlavními body programu jsou podle něho důchodová reforma, digitální Česko, boj za české zájmy v unii a ve světe, strategický investiční program, reforma státu a posílení bezpečnosti. Ve společnosti na nich panuje shoda, tvrdí.

Ministerský předseda ale mluvil i o dalších záležitostech, třeba o potravinové soběstačnosti, zdravotnictví, školství, lepším výběru daní, plánovaném poklesu některých daní a o energetice, v níž podpořil jadernou energetiku. "V jádru mám jasno, jaderné energetické zdroje jsou pro nás nejvýhodnější," uvedl Babiš.

Poměrně obšírně se věnoval rovněž hospodaření státu. Vláda by podle něj chtěla směřovat k vyrovnanému rozpočtu, ale deficit je minimální. "Je třeba vnímat minulé dluhy v investicích," zdůraznil v této souvislosti premiér, jenž slíbil třeba výstavbu nebo modernizaci 210 kilometrů dálnic do roku 2021.

Babiš chce zároveň tlačit na jednotlivé ministry, aby šetřili. Několikrát kritizoval zákon o státní službě a odmítl taky plošný růst platů státních úředníků. "Zákon o státní službě se nám fakt úplně nepovedl, to si sypu popel na hlavu," uvedl premiér. Pokládá za chybu, že ministr nemá možnost vyměnit své podřízené, když nepracují dobře. Z jednání s úřady obecně je nutné podle Babiše udělat pro občany digitalizací "příjemnou záležitost".

"Naše členství v Evropské unii nemá alternativu," zdůraznil před poslanci Babiš. Česko podle něho bude v unii aktivní. Prohlásil, že se podařilo zabránit v EU kvótám na přerozdělování migrantů. "Toho jsme i dosáhli. Už nás nemohou přehlasovat. Skutečně konečně máme vliv," uvedl.

Česko se sice stejně jako další členské státy NATO zavázalo dávat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu, podle Babiše je ale nutné mít vizi zvyšování obranných výdajů a postupně ji plnit. "Trendově jsme na tom dobře, je důležité, aby rozpočtované peníze byly utraceny," uvedl.

Z ministerstva pro místní rozvoj chce zase vytvořit ministerstvo veřejného financování. Ohledně investic je podle podle něho nutné, aby stát podobně jako firmy plánoval, byť toto slovo připomíná doby socialismu.

Očekává se, že před hlasováním poslanců o důvěře vládě se uskuteční mnohahodinová debata. Aktuálně řeční poslanci s přednostním právem k vystoupení ve Sněmovně, řádně se do diskuse aktuálně hlásí 24 poslanců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…