Dvouhodinové vystoupení Vladimira Putina. Došlo na Donalda Trumpa, vraždu Borise Němcova, předčasné volby, ale i na jaderný arzenál Ruska

23.12.2016 12:45

Více než dvě hodiny odpovídal dnes na otázky ruských i zahraničních novinářů ruský prezident na tradiční výroční tiskové konferenci.

Dvouhodinové vystoupení Vladimira Putina. Došlo na Donalda Trumpa, vraždu Borise Němcova, předčasné volby, ale i na jaderný arzenál Ruska
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Vladimir Putin mimo jiné uvedl, že sleduje průběh vyšetřování vraždy opozičního činitele Borise Němcova. Připustil, že i lidé činní v trestním řízení se také sami mohou dopustit trestných činů.

Pokud jde o bývalého ministra Uljukajeva, Putinem odvolaného, dosud s ním nemluvil. „Materiály předložené tajnými službami jsou dostatečné pro odvolání pro ztrátu důvěry,“ podotkl Putin.

Dostal také otázku, zda se v Rusku budou konat předčasné prezidentské volby. „Možné to je, ale nemá to smysl,“ odpověděl Putin.

Řeč přišla i na to, že nově zvolený americký prezident Donald Trump mluvil o posilování amerického jaderného arzenálu. Putin uvedl, že Ruská federace je nyní silnější než jakýkoliv potenciální agresor. „Skutečně jsme vykonali velkou práci na modernizaci raketového a jaderného potenciálu našich ozbrojených sil. Týká se to i námořního potenciálu. Budujeme nové ponorky s novými typy raket. Fungujeme však při přísném dodržování veškerých dohod i v rámci smlouvy Start 3,“ uvedl Putin.

Krátce se zmínil i o výsledcích amerických prezidentských voleb. Poukázal na to, že „demokraté prohráli na celé čáře“ a na to, že pro Trumpa sice nehlasovali dva volitelé, ale pro Hillary Clintonovou nehlasovali čtyři volitelé.

Protidrogová agentura musí být transparentní

Mluvilo se i o problematice dopingu ve sportu. „Nikdy tu nebyl vytvořen státní systém podpory dopingu. Stejně jako jiné státy i my s dopingem máme problém,“ prohlásil Putin s tím, že je nutné spolupracovat s Vada i s Mezinárodním olympijským výborem. Kádrové a strukturální změny jsou v ruském sportu nutné. „Musí nám jít o zdraví sportovců,“ podotkl Putin.

„Co se týče Vada, necítím se oprávněn hodnotit její akce. Činnost každé protidopingové agentury musí být transparentní a kontrolovatelná. Jde snad o obrannou sféru? Tak proč něco utajovat,“ uvedl s tím, že v rozhodování protidrogové agentury je určitá politická složka.

Jeden z novinářů se Putina zeptal, zda se nebojí nových závodů ve zbrojení. Putin poukázal na to, že Spojené státy opustily dohodu o regulaci jaderných zbraní. „Jestliže jedna země bude vytvářet protinukleární deštník, tak jej také druhá země bude budovat nebo se jej bude snažit překonat. My jsme si to nevybrali, děláme to efektivně, ale v rámci našich dohod. Nic neporušujeme. Veškeré dohody o množství nábojů i nosičů jsou dodržovány. Američané se ale rozhodli tuto dohodu o spolupráci ukončit. Zdokonalujeme efektivitu. Nukleární triáda je efektivnější než protiraketový deštník,“ uvedl Putin. Upozornil, že dochází k náhradě amerického jaderného arzenálu i v evropských zemích. Slíbil, že Rusko nebude na svou obranu vynakládat prostředky, které přesahují jeho možnosti. Až se Rusko dostane na úroveň výdajů na zbrojení ve výši 2,18 % HDP, na této úrovni zůstane.

Důležitá je podstata informace zveřejněné hackery

Ohledně toho, že je současnou americkou administrativou Rusko obviňováno z toho, že za pomoci hackerů ovlivňovalo americké prezidentské volby, uvedl, že ten, kdo prohraje, se snaží hledat viníky někde jinde. „Lepší by bylo hledat problémy u sebe. Jacísi hackeři se dostali k e-mailům. Kdo ví, co to bylo za hackery, teď je jednoduché ukázat na Rusko,“ uvedl Putin. Podle něj je důležitá podstata oné informace zveřejněné hackery. Nejlepším důkazem toho, že hackeři zveřejnili pravdivé informace, bylo to, že vedoucí volební kampaně Hillary Clintonové pak podala demisi. „Místo toho, aby se omluvili, začali vykřikovat, že ruští hackeři ovlivnili americké volby,“ podotkl Putin.

Zadržené novináře prý nikdo nebil. Přiznali se sami

V další části tiskové konference se Putin věnoval ukrajinské krizi. Podle něj by bylo dobré, aby v Donbasu nepokládali ukrajinskou armádu za okupanty.

Zadržené ukrajinské novináře podle Putina nikdo nemučil a nebil. Sami se prý přiznali. „Vypovídají podrobnosti, jaké úkoly dostali, jaké měli konspirační byty na území Ruska, vyzrazují celý komplex údajů,“ argumentoval Putin. Něco takového je podle něj třeba zastavit. „Když k tomu bude politická vůle, bude to snazší řešit,“ podotkl.

Nikdo nechce zadržovat novináře nebo filmového režiséra. „Ale co máme dělat, když filmový režisér se připravoval k teroristickým útokům? Máme ho propustit jen proto, že je režisér?“ kladl si Putin řečnickou otázku.

Přiznal, že normanský formát řešení ukrajinské krize nevykazuje efektivitu a pracuje mdle. „Nic jiného nemáme. Práce v tomto formátu by měla pokračovat, pokud by skončila, bude situace velmi rychle degradovat,“ varoval Putin.

Dohoda o ukončení bojů v Sýrii

Největší úloha Ruska v syrském konfliktu podle Putina spočívala v tom, že se podařilo radikály a jiné skupiny vyvést z Aleppa. A také civilisty a ženy. „Jedná se v moderním světě o největší humanitární akci, jíž nemohlo být dosaženo bez vůle tureckého, íránského a syrského prezidenta,“ prohlásil Putin.

V další fázi by podle něj mělo dojít k podpisu dohody o ukončení bojů v celé Sýrii a zahájení jednání o urovnání konfliktu. S tímto návrhem souhlasí mimo jiné i syrský prezident Asad. Jednat by se mělo na neutrální půdě v Astaně, hlavním městě Kazachstánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…