Dvůr Králové povede vítězné ANO s Šancí, TOP 09 a VPM

28.10.2014 14:51

Na koalici v šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se domluvilo vítězné hnutí ANO s Šancí pro Dvůr, TOP 09 a Volbou pro město. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 12 hlasů. Novým starostou by měl být lídr ANO Jan Jarolím. ČTK to dnes řekl Jarolím, který dosud pracuje jako vedoucí oddělení na dvorském finančním úřadu.

Dvůr Králové povede vítězné ANO s Šancí, TOP 09 a VPM
Foto: archiv starostky
Popisek: Edita Vaňková (ČSSD), starostka Dvora Králové nad Labem

Dvůr Králové byl posledním z deseti největších měst Královéhradeckého kraje, kde se politici domluvili na koalici. Dosud ve Dvoře Králové vládla koalice ČSSD a ODS, obě strany nyní skončí v opozici.

Místostarostkou má být členka Babišova hnutí

Novou místostarostkou by měla být zvolena ředitelka dvorského muzea Alexandra Jiřičková (ANO). Novými místostarosty budou lesní hospodář Dušan Sedláček (Šance) a ředitel Základní školy v Bílé Třemešné Emil Kudrnovský (TOP 09). Dosud mělo město dva uvolněné, tedy plně placené, místostarosty. Nové budou místostarostové Sedláček a a Kudrnovský neuvolněnými a rozdělí si agendu druhého místostarosty. Starosta a místostarostka budou jako dosud uvolnění. V sedmičlenné radě města bude mít hnutí ANO čtyři zástupce. Po jednom budou mít Šance pro Dvůr, TOP 09 a Volba pro město.

Možnost koalice ANO s ČSSD, která by měla v zastupitelstvu také většinu 12 hlasů, hnutí ANO odmítlo. „Všichni kandidáti hnutí ANO se vyslovili pro to, aby na radnici přišla změna a nové vedení," řekl Jarolím. Silné postavení hnutí ANO ve městě potvrzuje i to, že v nynějších senátních volbách na Trutnovsku zvítězil za ANO kandidující majitel dvorské textilky Juta Jiří Hlavatý.

Hlavním úkolem nového vedení města je vyřešení problému čističky

Za hlavní úkol pro nové vedení města Jarolím označil vyřešení problému čistírny odpadních vod. Čistírna má soukromého majitele a provozovatele, s nimiž se město nedokázalo shodnout na cenách za čištění a na případné další spolupráci. Dosavadní vedení radnice proto jako řešení připravilo projekt stavby zcela nové městské čističky za více než 200 milionů korun. Možností řešení problému je podle Jarolíma několik, například odkup stávající čističky, výstavba nové či dohoda s majitelem a provozovatelem.

Nová koalice by se podle Jarolíma v nadcházejícím čtyřletém volebním období chtěla také zaměřit na přilákání nových investorů do města, řešení problému bydlení pro mladé rodiny, oživení centra města a využití opuštěných průmyslových areálů.

Volby ve Dvoře Králové vyhrálo hnutí ANO se ziskem sedmi mandátů, ČSSD získala pět křesel. Po dvou zastupitelích mají Šance pro Dvůr, ODS, TOP 09 a po jednom zastupiteli mají Východočeši, Královédvorští patrioti a Volba pro město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…