Džamila Stehlíková: Jan Palach se upálil na protest proti ruské propagandě. Tu dnes hlásá sám prezident

19.01.2015 16:28

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (LES) se vrací k pochodu na památku Jana Palacha. Ve svém textu poukazuje na to, proč se pietní průvod změnil v protest proti prezidentovi Zemanovi. Palachova smrt varovala před kolaborací s okupanty. "Ruskou propagandu dnes v našem státě šíří přímo náš prezident," znělo prý shromážděním.

Džamila Stehlíková: Jan Palach se upálil na protest proti ruské propagandě. Tu dnes hlásá sám prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod s plamenem svíčky k výročí úmrtí Jana Palacha od jeho hrobu na Václavské náměstí, kde se uskutečnilo shromáždění "Nevyhasneme!" Akci pořádal spolek Podhradí, který organizoval protesty proti prezidentu Zemanovi

Několik stovek lidí si připomnělo výročí sebeupálení Jana Palacha pietním průvodem od jeho hrobu na Olšanských hřbitovech na Václavské náměstí. Pietní vzpomínka se svíčkami v rukou nesla symbolický název – "Nevyhasneme!“.

"Oběť Jana Palacha byla protestem proti okupaci Československa po srpnu 1968, proti komunistické totalitě, ale i projevem zklamání z domácích politiků ustupujících z reformních pozic. Jeho smrt varovala před kolaborací s okupanty,“ uvádí Stehlíková.

Podle političky je Palachova památka stále velice aktuální, což dokládá i tím, že čtvrtstoletí po pádu komunismu doba našich kolaborantů s Kremlem neskončila. "Jeden z organizátorů piety Martin Přikryl ze spolku Podhradí považuje za trestuhodné, že ruskou propagandu dnes v našem státě šíří přímo náš prezident. Jan Palach v posledním dopisu krátce před svým činem 16. ledna 1969 vznesl kromě zákazu cenzury jako druhý požadavek právě zastavení okupační propagandy,“ doplnila Stehlíková.

"Demonstranti, kteří přišli uctít Palachovu oběť ve jménu svobody a nezávislosti, vyjádřili rozhořčení nad bratříčkováním našeho prezidenta se současným ruským režimem, který okupuje část Ukrajiny a vede se svým sousedem zákeřnou válku,“ popsala atmosféru pietní akce.

Celý článek Džamily Stehlíkové ZDE.

V průběhu shromáždění přibylo několik desítek podpisů pod petici "10 000 podpisů do Senátu“, která vyzývá Senát Parlamentu ČR k prošetření činů prezidenta Zemana a podání podnětu k Ústavnímu soudu. Ústavní soud by měl prošetřit podezření, že konání prezidenta směřuje proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu.

Na demonstraci byla vyjádřena solidarita také Ukrajině

Vedle české státní vlajky prý nechyběly modro-žluté ukrajinské vlajky. "Český národ, který zažil na vlastní kůži okupaci v roce šedesát osm, může lépe pochopit Ukrajince, kteří brání svoji nezávislost a svobodu,“ vysvětlovaly mladé Ukrajinky ze sdružení Pražský Majdan, jednoho ze spoluorganizátorů pietní vzpomínky na Jana Palacha. Demonstranti v Praze uctili také památku obětí z autobusu zasaženého raketou v Doněcké oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…