Džamila Stehlíková varuje: Rusové nás úplně převezli

25.01.2017 12:20

Nad mírovými rozhovory o urovnání syrského konfliktu, které proběhly v kazašské metropoli Astaně tento týden, se ve svém článku „Rusko v Sýrii převezlo Západ“ na blogu Aktuálně.cz zamýšlí bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Džamila Stehlíková varuje: Rusové nás úplně převezli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Nejprve připomíná, že závěrečné komuniké nepodepsala žádná z bojujících stran a nelze tedy očekávat stabilní příměří a brzký nástup cesty k ukončení krvavé občanské války.

Přesto zástupci trojice zemí, které zprostředkovaly jednání s vidinou své účasti v poválečné dělbě Sýrie na zóny vlivu – Ruska, Íránu a Turecka – mluví o úspěchu. Pro tuto trojku je to skutečně úspěch – domluvily se, že se domluví bez západních partnerů a dohodly se na monitorování míst v Sýrii, kde může docházet k porušování prosincové dohody o příměří, s cílem „předcházet provokacím“. Znamená to především větší kontrolu těchto tří států nad syrským územím a volnější ruku při zasahování nejen proti samozvanému Islámskému státu, ale i proti takzvané umírněné opozici, včetně organizace Ahrar aš-Šám, spolupracující s an-Nusrou, napojenou na síť al-Káida, píše Stehlíková.

Jednání v Astaně podle Stehlíkové uspokojilo posedlost ruského prezidenta proměnit unipolární světový řád s Amerikou v čele na multipolární, dosáhnout mezinárodního statutu klíčového globálního hráče rovného Spojeným státům. Naplnilo touhu kazašského prezidenta zapsat se do dějin jako mírotvorce.

Jednání v Kazachstánu posílilo pozici Ruska a Íránu na syrském území a oslabilo pozici Západu, dodala Stehlíková.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…