Džihádista zběhlý k CIA má v Praze napilno. V podvečer pohovořil i k divákům ČT

24.06.2015 20:25

Bývalý džihádista a agent CIA Morten Storm zavítal do středečního Interview ČT24. V mládí konvertoval k islámu, dokonce spolupracoval s al-Káidou, ale v jistém okamžiku se se svými někdejšími bratry ve víře rozešel a začal spolupracovat naopak s tajnými službami Kanady i USA. Popsal hrozivý svět viděný očima čtenářů Koránu, ale prozradil také, že se ho CIA snažila zabít.

Džihádista zběhlý k CIA má v Praze napilno. V podvečer pohovořil i k divákům ČT
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

V jistém okamžiku prý věřil, že svatá válka, jakou vedla al-Káida je správná. Nejprve chtěl jít bojovat do Somálska. „Já jsem víc než deset let studoval islám na muslimské univerzitě. A tam se píše, že povinností každého muslima je neustupovat nevěřícím,“ řekl. Ten, kdo nebojuje, ten kdo zemře, aniž někdy bojoval, nejedná slovy hosta podle Koránu. Oslavoval prý i 11. září 2001 a snažil se šířit myšlenku džihádu.

Svět plný nenávisti

„Dnes je pro islámské komunity velmi snadné někoho naverbovat, je to kvůli Islámskému státu, je to kvůli Iráku, je to dnes dokonce snazší, než to bývalo dříve,“ prozradil také. Sám se seznámil s řadou představitelů al-Káidy na vysokých postech a později pomáhal při jejich zabití. V roce 2006 si totiž řekl, že to, co islám říká, to, jak to teroristé interpretují, je nesmysl. „Po deseti letech jsem přišel na to, že v Koránu jsou rozpory a ty rozpory jsou obrovské,“ poznamenal dále.

Lidé, kteří se řídí Koránem, prý žijí ve světě plném nenávisti. Proto začal spolupracovat s tajnými službami, které ho znaly, věděly, kdo je, ačkoli on sám je neznal. První kontakt přišel od dánské tajné služby, před jejímiž pracovníky jedl vepřové maso a pil pivo, aby jim ukázal, že už se necítí muslimem.

Následně pomáhal s likvidací teroristů, kteří plánovali zabíjení lidí v Evropě i Spojených státech. Bylo je třeba odstranit kvůli bezpečí lidí na Západě. Jednomu z teroristů prý dokonce představil Češku, kterou si terorista i vzal. Našel ji prý velmi snadno, na sociální síti mezi stoupenci al-Káidy.

Tvrdý svět tajných služeb

Svět tajných služeb je ale velmi tvrdým světem, v němž vás využijí a odhodí. „Pokud máte něco, co chtějí, udělají pro vás cokoli, neexistují žádné hranice,“ poznamenal. CIA se ho prý v jednu chvíli snažila i zabít, to se stalo v roce 2012. „Já už jsem jim odpustil, ale oni neodpustili mně, dodnes mě nechtějí vidět. Vyšel jsem na veřejnost, abych ochránil sám sebe,“ konstatoval také. „Čím víc lidí o mně bude vědět, tím menší je možnost, že mi vláda něco udělá. Na druhou stranu to zvyšuje hrozby ze strany teroristů. Je na mě vyhlášena fatva a našli by se lidé, kteří by mě zabili,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…