E-cigarety mají naději. Zakazovat je v restauracích není správný krok

25.09.2015 11:37

Zakazovat elektronické cigarety v restauracích není správný krok, shodli se dnes odborníci na semináři, který proběhl v Polanecké sněmovně. Akci svolal zpravodaj kontroverzního „protikuřáckého“ zákona poslanec Igor Nykl (ANO), který je sám autorem dalšího protikuřáckého návrhu.

E-cigarety mají naději. Zakazovat je v restauracích není správný krok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Téma elektronických cigaret a možného zákazu jejich používání v restauracích je ale předmětem kontroverzí a názorových změn již delší čas. V květnu 2014 uvedl ministr Němeček, že „e-cigarety se sice cigarety jmenují, ale cigaretami nejsou, jsou to vlastně inhalátory nikotinu, takže tam z toho odpadá obtěžování okolí pasivním kouřením“. A dodal, že o tvrdém zákazu neuvažuje.

Ministerstvo však nakonec do vlády a pak do Parlamentu poslalo zákon přísný, který co do zákazu nečiní rozdíl mezi papírovou cigaretou a elektrickým inhalátorem. A právě to se stalo předmětem kritiky ze strany odborníků.

MUDr. Eva Králíková, CSc. z 1. lékařské fakulty UK na semináři konstatovala, že „řešit v tuto dobu přísný zákaz e-cigaret nemá smysl“. Závislosti na nikotinu se dlouhodobě nedaří úspěšně čelit, přičemž spalovaný tabák je nejhorším způsobem jeho konzumace. Naproti tomu e-cigarety „nehoří, nekouří, nepáchnou a neobsahují tisíce chemikálií. Zdravotní riziko je v jejich případě minimální – vaping je o 99,9 procent méně rizikový, než klasické kouření“.

Téma pasivního kouření, které je hlavním argumentem Ministerstva zdravotnictví ČR, se však podle Králíkové týká pouze cigaret klasických. „Pasivní kouření u e-cigaret není důvodem k obavám,“ dodala. Tento postoj není překvapivý, v minulosti již opakovaně uvedla, že není možné elektronické cigarety regulovat stejně jako ty klasické. Zákon v mnoha jeho ustanoveních označila za „nesrozumitelný“.

O (ne)škodlivosti e-cigaret hovořil i doc. Víden z Vysoké školy chemicko-technologické. Na základě průběžného testování náplní do e-cigaret, které dlouhodobě provádí, riziko jejich užívání vyvracel: „Případný výskyt nebezpečných látek je tak minimální, že nehrozí toxicita pro lidský organismus. Podíl potenciálně nebezpečných látek je u náplní do e-cigaret podobný, jako je v běžných potravinách, kosmetice či lécích.“

Sněmovna bude zákon projednávat pravděpodobně v říjnu. Je zřejmé, že zákaz kouření v restauracích a další omezení klasických cigaret nebudou jediným problematickým bodem. Právě příliš striktní omezení e-cigaret může u mnohých poslanců získat podporu – a to včetně těch, kteří jinak plošné omezení kouření podporují.

Po skončení semináře byla také Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny předána petice, která za dva měsíce shromáždila téměř 5 000 podpisů od občanů České republiky, kteří protestují proti regulaci elektronického kouření. Dokument vyjadřuje především nesouhlas s omezováním užívání elektronických cigaret na veřejných místech, zejména v restauracích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…