ECB bude pokračovat v nouzovém financování řeckých bank, které je jedinou náhradou za odliv vkladů

28.06.2015 16:13

Evropská centrální banka pokračuje v programu nouzového financování (ELA) pro řecké banky, a to na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu Kč). ECB to oznámila dnes. Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů.

ECB bude pokračovat v nouzovém financování řeckých bank, které je jedinou náhradou za odliv vkladů
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

ECB v prohlášení uvedla, že vzhledem k současným okolnostem se rozhodla ponechat strop ELA na páteční úrovni. Rada guvernérů však zůstává připravena své rozhodnutí přehodnotit.

Prezident ECB Mario Drahgi pak dodal, že ECB pokračuje v úzké spolupráci s řeckou centrální bankou na udržení finanční stability v Řecku.

Guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras ve stejném prohlášení uvedl, že řecká centrální banka zůstává členem eurosystému a podnikne veškerá nutná opatření, aby zajistila řeckým občanům v současné obtížné situaci finanční stabilitu.

V Řecku se dnes odpoledne sejde rada pro finanční stabilitu, která bude jednat o situaci řeckého bankovního systému. Členy rady jsou ministr financí, jeho náměstek, guvernér centrální banky, šéf řecké bankovní asociace, záchranného fondu pro řecké banky HFSF a komise pro kapitálové trhy.

Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 milionů až 700 milionů eur.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…