EU Moskvě připomněla slib, že dodávky plynu do EU nyní nepřeruší

16.05.2014 11:32

Moskva na počátku května ve Varšavě slíbila, že dodávky plynu do EU nebudou přerušeny po dobu trojstranných jednání Unie, Ruska a Ukrajiny o problematice, připomněla dnes mluvčí Evropské komise Pia Hansen. Reagovala tak na čtvrteční dopis ruského prezidenta Vladimira Putina některým evropským politikům, v němž vyzval k urovnání ukrajinského dluhu za plyn a pohrozil zastavením plynových dodávek Kyjevu. Unie na dopis odpoví společně, stejně jako to učinila v dubnu.

EU Moskvě připomněla slib, že dodávky plynu do EU nyní nepřeruší
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Podobný dopis poslal totiž Putin evropským státníkům už před měsícem, společnou evropskou odpověď tehdy zformuloval předseda komise José Barroso. Výsledkem korespondence bylo trojstranné jednání eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera a ministrů energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandra Novaka a Jurije Prodana 2. května ve Varšavě.

Právě tam bylo dosaženo dohody, že se bude celý květen o ukrajinském dluhu za plyn a řešení celé situace dál jednat a po tuto dobu nebudou dodávky ruského plynu do EU ohroženy.

Od června dostane Ukrajina jen tolik plynu, kolik si předplatí

Tento týden Putin upozornil, že nesplacení ukrajinského dluhu může vést k zastavení dodávky plynu pro ukrajinskou společnost Naftogaz. Ruský Gazprom už vzhledem k ukrajinskému dluhu rozhodl o tom, že bude od Kyjeva požadovat platby předem. Ukrajinský dluh podle Putina dosahuje 3,5 miliardy dolarů. Od června bude Ukrajina dostávat jen tolik plynu, kolik předem zaplatí.

Přestože výslovná zmínka o zastavení dodávek do Evropy v Putinově dopisu obsažena není, vyvolalo ruské varování v Evropě nervozitu. Slovenský premiér Robert Fico označil rusko-ukrajinský spor za vážnou bezpečnostní hrozbu.

Kritika Moskvy je prý nepodložená

Mluvčí Evropské komise dnes připomněla, že o problematice se na různých úrovních dál jedná. Oettinger se například s ruským ministrem opět sejde v pondělí v Berlíně. Plánována je také další schůzka v trojstranném formátu, komisí navržená data prý zatím Moskva nepotvrdila. „Kritika je proto nepodložená," poznamenala Hansen.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk navíc v úterý v Bruselu oznámil principiální připravenost své země dluh uhradit ještě do konce května a Barroso to na společné tiskové konferenci ocenil. „Bylo dosaženo určitého pokroku a Rusko s Ukrajinou na tom teď musí stavět, zvlášť pokud se týká definice ceny za plyn," podotkla dnes mluvčí.

Unie podle ní čeká, že všechny strany, kterých se věc týká, zůstanou spolehliví a odpovědní dodavatelé či poskytovatelé tranzitních cest. „Je to v jejich vlastním zájmu. Energie by neměla být používána jako politická zbraň," uvedla mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…