EU a kotle: Neříkejte, že je chceme zakázat. Jenom je chceme nevyhnutelně vyřadit

31.03.2024 11:30

Internetem se šíří informace, že schválením nové směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) Brusel zakázal kotle na uhlí, plyn či lehké topné oleje. Česká televize svou reportáží lidi varuje, že výměnu kotle už nemusí v termínu vůbec stihnout. Jde ale pouze o nezodpovědné strašení, shodují se příslušné orgány oslovené serverem iROZHLAS.cz. Připouštějí, že konec kotlů na fosilní paliva je nevyhnutelný, myšlenkou schválené směrnice je ale postupné vyřazování kotlů na fosilní paliva. Český plynárenský svaz upozornil, že po roce 2040 se počítá pouze s využíváním plynových kotlů na obnovitelné plyny.

EU a kotle: Neříkejte, že je chceme zakázat. Jenom je chceme nevyhnutelně vyřadit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Smog, ilustrační foto

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41572 lidí
„Staré neekologické kotle budou za pár měsíců zakázané, zbývá jich vyměnit odhadem asi 150 tisíc. Jde o kotle 1. a 2. emisní třídy. Zájem o výměnu je zatím nízký a topenářské firmy mají omezené kapacity. Všichni tak možná termín nestihnou,“ alarmovala České televize ve své reportáži.

V ní uvádí, že výměnu kotle lidé odkládají kvůli nedostatku peněz, často se však nedokáží rozhodnout, jaký způsob vytápění zvolit. Odborníci radí mít dva zdroje. „Řešíme dokonce kombinaci s tepelným čerpadlem a pak na topení kusovým dřevem, je to nejlevnější způsob topení,“ uvádí pro Českou televizi topenář Václav Kahoun.

Instalaci nového kotle by podle České televize lidé neměli odkládat nejen kvůli blížícímu se zákazu provozu starých zařízení, ale i z důvodu kapacity topenářů. Solidní topenářské firmy mívají program na několik měsíců dopředu. „Určitě by se dalo vyměnit hodně kotlů, ale ne těch 150 tisíc,“ upozorňuje prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

„Každý kotel má procházet revizí každé tři roky. To znamená v průběhu následujících tří let dojde k tomu, že takovéto kotle, pokud by dále byly v provozu, by byly identifikovány," řekl pro ČT lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík.

S objednávkou kotle samotného by neměla být potíž. Na nové zařízení také mohou lidé získat podporu třeba z programu kotlíkové dotace. O dotaci mohou žádat do konce srpna i v případě, že výměnu provedou až po tomto termínu, dodala ČT.

Informace o tom, že Brusel schválil zákaz kotlů na uhlí, plyn či lehké topné oleje, následně vyvrátil místopředseda hnutí STAN a kandidát do Evropského parlamentu Jan Farský: „Zpráva je to bombastická. Jen není pravdivá,“ napsal na platformě X, kde odkázal na tvrzení z Ověřovny, že jde o „nezodpovědné strašení“.

K informaci šířící se na sociálních sítích o tom, že schválením nové směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) zakázala Evropská unie kotle na tuhá paliva, plyn a lehké topné oleje shodně vyvracejí pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál oslovené orgány. „EU kotle na fosilní paliva nezakazuje. Myšlenkou směrnice EPBD je podporovat postupné vyřazování kotlů na fosilní paliva, nikoli zakazovat plynové kotle ve stávajících budovách,“ objasňuje pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál Zastoupení Evropské komise v Česku.

Unie chce dosáhnout klimatické neutrality. Výhledově proto bude konec kotlů na fosilní paliva nevyhnutelný, připouští analytik a zástupce ředitele institutu Europeum Viktor Daněk. Nicméně to se nyní neděje. „Jak přesně bude konec vypadat, to je zatím zcela otevřené. Hrozit v předstihu šestnácti let totálním kolapsem vytápění se mi zdá přinejmenším jako nezodpovědné strašení,“ uvádí Daněk.

Český plynárenský svaz uklidňuje, že s plynovými kotli se počítá i po roce 2040. „Ve veřejném prostoru se objevila mylná informace, že EU zakázala využívání plynových kotlů po roce 2040. Není to pravda. Plynové kotle bude možné pro vytápění dál využívat, a to jak v nových, tak ve starších budovách,“ uvedl svaz v tiskové zprávě. Nicméně také se v ní píše: „Konečné znění textu neobsahuje žádný plošný zákaz používání plynových kotlů po roce 2040. Naopak, technologie využívající obnovitelné plyny jsou jedním z uznaných zdrojů energie pro vytápění.“ Zde je ovšem namístě otázka, co bude v roce 2040 uznáváno jako „obnovitelné plyny“ a zda se nebude jednat o něco podobného jako jsou syntetická paliva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Staré neekologické kotle budou za pár měsíců zakázané, zbývá jich vyměnit odhadem asi 150 tisíc., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 31.03.2024 12:47:10
Vyměnit 150 tisíc kotlů? Není jednodušší vyměnit tu pakáž v Bruselu? Pamatujte na to u voleb.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…