EU blahopřála Netanjahuovi k vítězství, Obama gratulaci odložil

19.03.2015 0:42

Bílý dům je znepokojen prohlášeními vítěze izraelských voleb Benjamina Netanjahua, která prý mohou rozdělit jeho zemi. Oznámil to dnes mluvčí prezidenta Baracka Obamy s tím, že hlava státu pogratuluje staronovému izraelskému premiérovi k úspěchu až v příštích dnech. Evropská unie tak ústy šéfky diplomacie učinila již dnes. Íránské ministerstvo zahraničí považuje všechny izraelské politické strany za agresory a nevidí mezi nimi žádný rozdíl.

EU blahopřála Netanjahuovi k vítězství, Obama gratulaci odložil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s Benjaminem Netanjahuem

Netanjahuův Likud ve vobách získal 30 ze 120 parlamentních mandátů, což je více, než se čekalo. Washington je podle Obamova mluvčího Joshe Earnesta vážně znepokojen předvolebními slovy lídra izraelské pravice, který nařkl levicové strany, že se snažily dostat k volbám arabské voliče "v hejnech", aby zamíchaly výsledky v neprospěch Likudu. Tato slova, která byla cílena proti arabským občanům Izraele, mohou vést k dalšímu rozdělení izraelské společnosti, řekl novinářům Earnest během letu prezidentského speciálu Air Force One.

Teherán od islámské revoluce v roce 1979 odmítá uznat Izrael

Na rozdíl od Obamy, který hodlá Netanjahuovi své blahopřání sdělit až v příštích dnech, dnes použila vstřícná slova šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která v prohlášení označila Netanjahuovo počínání před volbami za "smělé vůdcovství". "EU bude s novou izraelskou vládou pracovat na vzájemně prospěšných vztazích a také na obnově mírového procesu," napsala Mogheriniová.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Marzía Afchamová v Teheránu řekla, že Írán nerozlišuje mezi politickými stranami sionistického režimu. "Svou podstatou jsou to všichni agresoři," řekla.

Teherán od islámské revoluce v roce 1979 odmítá uznat Izrael a Netanjahu považuje Írán za největší bezpečnostní hrozbu pro svou zemi. Obama však spolu s vůdci dalších světových velmocí usiluje o dohodu, která by omezila íránský jaderný program. Netanjahu chystanou dohodu těsně před volbami v americkém Kongresu kritizoval jako špatnou cestu, která Íránu nezabrání získat atomovou bombu.

Bílý dům má problém s Netanjahuovými předvolebními sliby o tom, že nevznikne samostatný palestinský stát

Netanjahu přijal pozvání do Kongresu na 3. březen, byť to nebylo konzultováno s Bílým domem. Obešel tak Obamovu administrativu a po návratu do Izraele průzkumy ukazovaly, že si tím v kampani nijak nepomohl. Ankety dávaly na vítězství větší šanci středolevé koalici Sionistický svaz, která ale v úterním hlasování skončila až druhá.

Bílý dům má rovněž problém s Netanjahuovými předvolebními sliby o tom, že nevznikne samostatný palestinský stát a Izrael postaví na okupovaném území další osady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…