EU by chtěla jinou vládu v Řecku? To chtěl i Hitler, říká Švihlíková

01.07.2015 19:08

Ekonomka Ilona Švihlíková zavítala do středečního Interview ČT24. Zhodnotila situaci v Řecku. Podle jejího názoru je tamní dynamika absolutně neuvěřitelná. Následně vyjádřila obavu, zda je v EU ještě demokracie? Když přijde někdo nový a chce změnit dosavadní fungování státu, vidíme, že bývá zašlapáván do země.

EU by chtěla jinou vládu v Řecku? To chtěl i Hitler, říká Švihlíková
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

„Teď už vstupujeme na neprobádané území. Ono se také může ukázat, že nějaký radikální řez by pomohl a ukázal by, kdo má v současné krizi jaké zájmy,“ konstatovala dáma. Z řecké strany ale prý nikdy nebyla předkládána ultimáta, což ekonomka ocenila. Stejně tak ocenila, že levicová vláda Syrizy přinesla na problematiku nový pohled, ptala se např., jak je možné, že ze země odešly obrovské peníze do švýcarských bank.

Zdá se, že si vlivné kruhy eurozóny přejí udržení svého plánu

„Já si myslím, že Řecko do toho šlo s velkou snahou, ale když zjistilo, že je u zdi a že nemá kam jít, že jeho návrhy ani nebyly reflektovány, tak jde zpátky ke svým občanům a říká: Tady jsou nějaké návrhy a posuďte je,“ zaznělo z jejích úst. Nesmíme prý zapomínat i na to, že Řecko čelí vlně uprchlíků, a to v okamžiku, kdy je jejich společnost rozdělená a ekonomicky zdevastovaná. „Ale když se podíváte na vyjádření vrcholných představitelů EU z pondělí, vypadalo to jako: Buď jdete s námi, nebo proti nám. Ale ten dosavadní program byl čirou katastrofou pro tuto zemi,“ řekla jasně Švihlíková.

Zdá se, že si vlivné kruhy eurozóny přejí udržení svého plánu a nic jiného, možná proto usilují i o změnu řecké vlády. „Ale kde to jsme, jinou řeckou vládu si přál třeba i Hitler,“ udeřila dáma. Kladla si také otázku, jestli ještě v EU panuje demokracie. Jakmile nastoupí nějaká nová síla, která chce věci dělat jinak, evropský establishment se ji snaží zadupat do země.

Další věc je, že dnes všichni nadávají na Řecko, ale odpovědnost za půjčené peníze nese jak ten, kdo si půjčuje, tak ten, kdo je půjčuje. Další chyba se stala v okamžiku, kdy Řecko vstupovalo do eurozóny, tam nemá co dělat. „V téhle podobě to euro neunesou,“ zaznělo ve studiu. Další chybou bylo, že bankrot Řecka nebyl vyhlášen hned, když bylo jasné, jak na tom ta země je, místo toho přišla léta půjček, které jsou nesplatitelné.

V Řecku podle ekonomky ryba smrdí od hlavy. Země potřebuje reformu, ale ta se nedá udělat tak, že oberete důchodce o posledních sto euro. Řecku by také pomohlo, kdyby stálo mimo eurozónu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…