EU by neměla propást příležitost uskutečnit reformy, míní Juncker

20.03.2015 17:26

Levné euro, levná ropa a nízké úrokové sazby jsou podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera jedinečnou příležitostí k tomu, aby země EU konečně nastartovaly potřebné strukturální reformy. Juncker to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci na závěr dvoudenního summitu EU, který se zabýval také hospodářskou situací Unie.

EU by neměla propást příležitost uskutečnit reformy, míní Juncker
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

"Obnova je dosud převážně cyklická," upozornil Juncker. Pokud nynějšího období státy osmadvacítky nevyužijí, je podle něj poměrně snadné sklouznutí zpět do méně příznivé situace. K reformám dnes unijní země vyzval také šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. 
   
Unie a země platící jednotnou měnou se loni po krizi vrátily k hospodářskému růstu, statistiky však ukazují jen velmi střízlivá čísla a stále jen malou konkurenceschopnost ekonomik mnoha členů osmadvacítky. 
   
Přispět k růstu a tvorbě pracovních míst má kromě jiného Junckerův plán na podporu investic, jehož součástí je nyní vznikající Evropský fond strategických investic. 
   
"Ekonomický výhled Evropské unie se dále zlepšil. Pozitivně to ovlivnil pokles cen ropy, ale také měnová politika ECB, zejména v oblasti kvantitativního uvolňování," komentoval vývoj na své tiskové konferenci český premiér Bohuslav Sobotka. 
   
Vylepšení situace je podle něj dobrá zpráva také pro Česko, protože asi 80 procent českého exportu míří do eurozóny. "Pevně věřím, že tento optimismus nepokazí ani vnější bezpečnostní rizika, ani diskuze s Řeckem," dodal. 
   
Na summitu Sobotka spolu se slovenským premiérem Robertem Ficem také zdůraznili, že evropské ekonomice rovněž prospěje, pokud se zemím podaří co nejlépe dočerpat peníze z evropských strukturálních fondů. "Máme otevřené veřejné zakázky, souvisí to s růstem celé EU," poznamenal. Evropské instituce požádal o podporu, aby ČR i další země mohly dočerpat co nejvíce prostředků. 
   
Členské země EU dnes na summitu podpořily unijní exekutivu v její snaze dokončit ještě v letošním roce vyjednávání se Spojenými státy o smlouvě o volném obchodu známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). "Podporujeme rychlé pokračování vyjednávání o smlouvě," prohlásil také Sobotka. Praha podle něj prosazuje co největší transparentnost, tedy zveřejňování informací o průběhu vyjednávání, a klade důraz na ochranu spotřebitelů a uchování sociálních standardů. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…