EU by neměla vyřadit dodávky plynu z Ruska, žádá nizozemská firma

21.04.2015 19:05

Evropská unie by neměla zcela vyřadit Rusko ze skupiny svých vnějších dodavatelů plynu. Řekl to dnes šéf nizozemské plynárenské společnosti GasTerra Gertjan Lankhorst, podle něhož se míra závislosti EU na ruském plynu často přehání. Klíčem k jejímu řešení je prý hlavně lepší propojení evropských sítí tak, aby spotřebitelé mohli v případě potřeby odebírat surovinu z více zdrojů.

EU by neměla vyřadit dodávky plynu z Ruska, žádá nizozemská firma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Lankhorst to dnes prohlásil v rámci debaty o evropské energetické politice a plánu Evropské komise na vznik evropské Energetické unie. Právě snížení závislosti na ruském plynu v době zvýšeného politického napětí mezi EU a Ruskem je jedním z deklarovaných cílů budoucí unie. Plán na její vznik představil příslušný místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič na konci února.

Společný nákup plynu

Lankhorstova GasTerra patří spolu s dalšími deseti velkými evropskými firmami do takzvané Magritte Group, která se dlouhodobě snaží o změnu evropské energetické politiky. Členem je také česká energetická společnost ČEZ. Její generální ředitel Daniel Beneš dnes v europarlamentu, kde se o energetické politice konala konference, ČTK a Českému rozhlasu řekl, že snaha o sladění evropské a národní politiky je krok správným směrem.

"Tak, jak je to vyhlášení komise napsané, s tím se nedá nesouhlasit. Zatím jsou to politická prohlášení. Uvidíme, jak to bude naplněno," řekl Beneš. Připomněl, že v sázce je budoucí konkurenceschopnost evropského průmyslu a také ceny energií pro firmy i občany EU.

Když s návrhem na energetickou unii začal loni vystupovat nynější šéf Evropské rady a tehdejší polský premiér Donald Tusk, zmiňoval i možnost společného nákupu plynu. Podle jeho představ to mělo posílit vyjednávací pozici EU a jejích firem.

V návrhu komise z plánu nakonec zůstala jen "dobrovolná agregace dodávky" a Nizozemec Lankhorst dnes takové zmírnění podpořil. Společné nákupy by podle jeho názoru věc zkomplikovaly, byly by problematické z hlediska základních pravidel trhu a hospodářské soutěže a vyslaly by prý "negativní zprávu vnějším dodavatelům".

Bude Rusko připraveno dodržovat evropskou energetickou legislativou?

EU je největším dovozcem energie na světě: importem kryje 53 procent své spotřeby při ročních nákladech asi 400 miliard eur (přes 11 bilionů Kč). Zátěžové testy podle šéfa GasTerry ukázaly, že na ruském plynu je v současnosti v EU bez možnosti alternativy závislá jen pětina spotřebitelů. Klíčem ke snížení tohoto stavu tak je podle něj dobudování a zlepšení infrastruktury umožňující odběr i z jiných zdrojů.

"Rozsáhlé ruské zdroje plynu by měly zůstat součástí evropského dodavatelského portfolia. Ovšem za podmínky, že Rusko bude připraveno dodržovat evropskou energetickou legislativou," řekl Lankhorst.

Přes tyto připomínky firmy sdružené v Magritte Group, nazvané podle bruselského sálu, kde před dvěma lety poprvé společně vystoupily, podporují evropské instituce v jejich snaze o prosazení skutečně evropské energetické politiky. V dnešním prohlášení připomněly i potřebu efektivní ochrany životního prostředí a globální dohody na prosincové konferenci v Paříži nebo co nejrychlejší zahájení reformované podoby trhu s emisními povolenkami.

Zástupci firem také zdůrazňovali, že velkou část ceny energií v současnosti tvoří nejrůznější daně a poplatky, které někde představují až její polovinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…