EU čeká, že se uprchlíci dobrovolně vrátí domů, říká ředitel Evropských hodnot

03.11.2015 22:28

Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), Ondřej Vala z kanceláře ombudsmanky a ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský debatovali o životě uprchlíků v táborech. Opravdu se v českých zařízeních mají tak zle, jak tvrdí např. ombudsmanka Anna Šabatová? Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček ji obviňuje, že na Česko donáší a přiživuje zahraniční kampaň proti České republice.

EU čeká, že se uprchlíci dobrovolně vrátí domů, říká ředitel Evropských hodnot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková hned na úvod poznamenala, že se byla v zařízení v Bělé-Jezové podívat, a ačkoli počítala s tím, že uvidí většinu agresivních mladých mužů, realita byla jiná. „Asi polovinu lidí tvořily rodiny s malými dětmi a ti mladí muži, kteří tam byli, se chovali umírněně,“ uvedla. Především rodiče malých dětí prý prosili, abychom je pustili dál do Německa a nezdržovali je dva až tři měsíce v Česku. „Jedna holčička také přede mnou kašlala a její otec si stěžoval, že nedostává léky na astma. Je to informace jen od jedné strany, ale toto jsem tam viděla,“ doplnila někdejší ministryně spravedlnosti.

Vala bránil ombudsmanku Šabatovou, která uprchlická zařízení navštěvuje pravidelně, a je nunté říci, že situace v nich se stále vyvíjí. „Tady je třeba si říci, že ti lidé nejsou ve vězení, oni nespáchali žádný trestný čin... Přitom jsou podmínky, ve kterých žijí, mnohdy horší než ve vězení,“ zlobil se Vala.

Válková doplnila, že bychom měli pustit především děti, které si nezaslouží žít za plotem. „To může v dětech vyvolat pocit, že se jejich rodiče něčeho dopustili, což ale není pravda,“ zdůraznila někdejší šéfka resortu spravedlnosti.

Hokovský doplnil, že EU musí vyřešit ještě jeden problém. Dosud se předpokládá, že lidé, kterým bude zamítnuta žádost o azyl, se dobrovolně vrátí domů. „Pochopitelně to nefunguje,“ posteskl si. Evropská unie tedy musí na návratovou politiku více dohlížet, čemuž by pomohlo, kdybychom v rámci osmadvacítky přijali jednotný model návratů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…