EU jako Hitler? Jaroslav Bašta připomněl projev z roku 1938, ze kterého mrazí

31.05.2020 7:54

Někdejší diplomat, politický analytik Jaroslav Bašta se ve svém nedělním komentáři věnoval dopisu současného ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho dvou předchůdců ve funkci Karla Schwarzenberga (TOP 09) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ti v dopise zpochybnili plán Izraele na anexi části palestinského území. Především jej zaráží Zaorálkův výrok, že je nutné zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který opakovaně stíhal Československo ve dvacátém století. „Argumentovat historickými paralelami bez znalosti historie může být hodně zrádné,“ upozorňuje Bašta.

EU jako Hitler? Jaroslav Bašta připomněl projev z roku 1938, ze kterého mrazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Kromě premiéra a prezidenta se proti článku těchto tří pánů ozval i bývalý předseda vlády M. Topolánek spolu s bývalými ministry zahraničních věcí A. Vondrou, C. Svobodou a J. Kohoutem. „Ti signatáře dopisu obvinili ze snahy připojit se k protiizraelské kritice vedení Evropské unie,“ dodává Bašta.

Současný ministr kultury Lubomír Zaorálek ve své reakci na tuto polemiku zopakoval analogii s lety 1938/1939, čímž si vysloužil nadávku nácek ze strany poslankyně ODS Jany Černochové, která se později omluvila.

Někdejší diplomat Bašta se obává, že používat při posuzování současného sporu mezi Izraelem a Palestinci odkazy na naše historické zkušenosti z roku 1938 se dá asi nejpřesněji označit termínem chucpe.

„Na útisk Palestinců totiž poukázal ve svém protičeskoslovenském projevu v Norimberku 12. září 1938 Adolf Hitler a srovnal ho s utrpením československých Němců,“ připomněl Bašta a připojil část Hitlerovy řeči, v níž hájil Araby: „Říše, kterou vytvořím a která bude trvat tisíc let, bude říší německého národa, říší všech Němců, i těch, kteří ještě dnes žijí uvězněni v Československu. To, co teď řeknu, je určeno jim! Když tato mučená stvoření nemohou najít právo a pomoc sama, dostane se jim obojího od nás. Bezpráví páchané na nich musí skončit! Nejsem vůbec ochoten připustit, aby činností jiných státníků vznikla zde, v srdci Německa, druhá Palestina. Ubozí Arabové jsou bezbranní a snad i opuštění. Němci v Československu nejsou ani bezbranní, ani opuštění. To nechť se bere na vědomí!“ V noci po tomto projevu vypuklo v československém pohraničí nacistické povstání.  

„Argumentovat historickými paralelami bez znalosti historie může být hodně zrádné. Izrael dnes tak vadí, protože jeho vznik umožnily vítězné mocnosti po válce. Možná že by si vedení Evropské unie mělo uvědomit, s kým historicky souznějí jejich sympatie k Palestincům,“ uzavírá Bašta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…