EU jako nacisté? David Rath dostal 7 let. A na tiskovce řekl, kam až celou věc potáhne

26.06.2019 17:26

Za sedm milionů v krabici od vína dostal Rath sedm let v chládku. Ač by se vtipálkům mohlo zdát, že by mu to v parném létě nemuselo vadit, opak je pravdou. Rath se vidí jako oběť Evropské unie, kterou prý vnímá jako další z řady říší po nacistické třetí říši, a z tohoto úhlu pohledu je mu prý ctí EU poškozovat.

EU jako nacisté? David Rath dostal 7 let. A na tiskovce řekl, kam až celou věc potáhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath byl odsouzen za zakázku na Buštěhradský zámek, přičemž trestný čin spočíval v poškozování zájmů EU.

Anketa

Máte rádi Zdeňka Svěráka?

7%
68%
hlasovalo: 29150 lidí

„Tady bych mohl s trochou nadsázky říct, že se cítím být hrdý na to být odsouzen za poškozování zájmů EU, protože je to obdoba, jako když naši předci byli odsuzováni za poškozování zájmů (nacistické) třetí říše. Myslím asi, že takovéhle paragrafy do demokratického státu vůbec nepatří. Přestože to na mě dopadá velice tvrdě, tak vnitřně cítím jistou hrdost nad tím, že jsem odsouzen za poškozování zájmů nové říše,“ prohlásil Rath.

K dobru Evropské unie by prý snad přičetl jen to, že nebyl odsouzen k trestu smrti, zatímco za poškozování zájmů nacistického Německa by pravděpodobně popraven byl. Svůj sedmiletý trest odnětí svobody však i tak považuje za příliš tvrdý, ba přímo exemplární. A protože tento, podle jeho mínění nespravedlivý, verdikt očekával, nepovažoval za důležité dostavit se k soudu osobně. Jako spravedlivý by verdikt vnímal v okamžiku, kdyby byl zcela zproštěn.

Navzdory pravomocnému verdiktu soudu se prý i nadále cítí nevinen a hodlá se dál bránit právními prostředky, klidně až u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Verdiktu soudu se však podrobí, o tom ujistil novináře přítomné na své tiskové konferenci. Video z ní přinesla ČTK.

Bývalý středočeský hejtman má také za to, že soud se podřídil tlaku médií a tlaku politiků a odsoudil ho. Tím prý jen pokračuje řada faulů, kterým byl vystaven včetně toho, že byl rok a půl ve vazbě. Další faul podle jeho názoru spočívá v tom, že byl původně obžalován za několik zakázek a najednou z nich zbyla jedna. Odvolací soud si tím prý „popudroval své svědomí“, uvedl Rath doslova.

Trvá také na tom, že netušil, že v krabici od vína, kterou nesl, je sedm milionů korun, protože tuto krabici neotvíral. Bývalý poslanec se domnívá, že mu dal odvolací soud v této věci za pravdu, protože ho neodsoudil za korupci, ale za poškozování zájmů EU.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…