EU je stále jediným možným modelem naší mírové budoucnosti, píše Sobotkův „pan Evropa"

29.06.2016 16:55

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se vyjádřil k brexitu. Mimo jiné citoval prvního českého prezidenta Václava Havla. Evropská unie by se z tohoto aktu Velké Británie měla poučit a měla by se naučit bránit sama sebe.

EU je stále jediným možným modelem naší mírové budoucnosti, píše Sobotkův „pan Evropa"
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Domníval jsem se, že ‚pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí‘, jak říkával Václav Havel. Po sérii nepravdivých prohlášení politiků podporujících odchod, kteří nyní rychle berou své předvolební sliby zpět, se tomuto citátu velké evropské osobnosti jen těžko věří,“ posteskl si Prouza v textu pro Aktuálně.cz.

Někteří lidé, kteří hlasovali pro brexit, tak podle Prouzy činili proto, aby zastánci setrvání v EU nevyhráli příliš velkým rozdílem. Dopadlo to ale jinak a EU musí ctít výsledek hlasování. Stejně tak se ale musí postarat o to, aby se lidé v EU cítili dobře, chápali, jaké výhody jim přináší a nechtěli ji opouštět.

„Evropská unie je stále jediným možným efektivním modelem naší společné mírové budoucnosti. Klíčovým úkolem nyní je najít způsob, jak nejlépe promítnout skutečné obavy našich občanů do evropského rozhodování. Musíme dokázat, že Evropská unie jejich obavám naslouchá a že dokáže být funkčním, akceschopným a jednotným společenstvím, které dokáže plnit své sliby a závazky. Abychom byli takovou Unií, musíme se soustředit na témata, která nás spojují, a ne na ta, která nás rozdělují,“ zdůraznil Sobotkův „pan Evropa“.

Evropská unie sice chybovala v některých aspektech řešení migrační krize, ale i tak je životaschopná a má k dispozici řadu nástrojů, jak podporovat hospodářský růst, který se projeví i na životě občanů EU. Pokud bude dobře fungovat volný trh, pokud budou investice směřovat do vědy a výzkumu, ale musí fungovat i energetický trh a trh práce. Sečteno a podtrženo, lidé musí opravdu pocítit výhody EU.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…