EU je vzorem pro Čínu i Afriku, prohlašuje Špidla. S Británií se to má takto

14.06.2016 20:45

Ve Velké Británii to vře. Devět dnů před referendem o vystoupení z EU vyzval bulvární deník The Sun čtenáře, aby se osvobodili z područí EU. Jak ovlivní Česko případný odchod Velké Británie z EU? Nejen na tuto otázku odpovídal šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla (oba ČSSD) v České televizi. Položil si otázku, zda jednotná Velká Británie vůbec přežije bez EU.

EU je vzorem pro Čínu i Afriku, prohlašuje Špidla. S Británií se to má takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Špidla byl premiérem v roce 2004, když si Česko odhlasovalo vstup do EU. Později se stal také eurokomisařem pro sociální věci. V pořadu Devadesátka vysvětloval, kde se vzala britská chuť k odchodu z EU. Kde se stala chyba, že chce Británie opustit EU?

„Těžko říct,“ konstatoval host. „Je to dáno velkolepou koloniální minulostí, čas od času se objevuje nostalgie po této minulosti. Musíme si také uvědomit, že Británie je v trochu jiné pozici, než další státy EU, protože se může opřít o Commonwealth neboli Společenství národů. Další evropské státy tuto možnost nemají.“

„Myslím si, že by EU bez Británie nebyla slabší v celkovém kontextu, ale nepochybně by se to nějak promítlo do NATO a do celé řady dalších věcí. Mělo by to eskalační charakter a kam by ta eskalace pokračovala, to je těžké říct. Británie existovala ještě před vstupem do EU, takže nepochybně bude existovat dál. Otázkou je, zda zůstane zachována Velká Británie, protože víte dobře, že Skotové chtějí zůstat v EU,“ připomněl Šipdla.

Faktem, prý také je, že vždy existuje nějaká alternativa vůči EU. Mezi dvěma světovými válkami zde EU neexistovala a Evropa došla až ke druhé světové válce. Určitou alternativu vidíme vždy, ale ne vždy byla pro české země výhodná.

„V každém případě považuji EU za respektovanou, protože jsem měl možnost EU zastupovat na jednáních v Číně,“ uvedl Špidla. Komunistická země si prý vzala za vzor evropský důchodový systém, takže je vidět, že EU je hodná následování. „Měj jsem možnost zastupovat EU v Africe a jinde a všude je vnímána jako úspěšný partner, pochvaloval si Špidla. Jistě, je to lidské dílo, takže má i své chyby a těžkosti, ale je rozhodně respektovaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…