EU kolaboruje na invazi přistěhovalců a vyhubení Evropanů. Unie se rozpadne, protože jen vyhrožuje a lidé ji nenávidí. Tomský a Kuras debatovali o Brexitu

16.06.2017 4:43

REPORTÁŽ Institut 2080 ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd uspořádal ve středu debatu „Odplouvající ostrov“ o Velké Británii v době Brexitu.

EU kolaboruje na invazi přistěhovalců a vyhubení Evropanů. Unie se rozpadne, protože jen vyhrožuje a lidé ji nenávidí. Tomský a Kuras debatovali o Brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexander Tomský

Na akci vystoupili spisovatel Benjamin Kuras, politolog a nakladatel Alexandr Tomský a právník a publicista Andrej Duhan. Debatu moderoval Marian Kechlibar. Během celého setkání se nedebatovalo jenom o vystoupení Spojeného království z EU, ale i o islamizaci Británie a budoucnosti Evropské unie jako celku.

V některých britských čtvrtích žijí muslimové, kteří z nich nikdy nevyjdou ven a myslí si, že Británie je už teď muslimskou zemí. Na rozdíl od USA nemohou vzniknout Spojené státy evropské, protože EU nemá životní elán a lidem musí vyhrožovat a v lidech vzbuzuje spíše nenávist.

Neúčast v celní unii EU není katastrofa

Na úvod všichni vystupující okomentovali uskutečněné volby. Všichni se shodli, že antibrexisté neuspěli. Kuras upozornil, že levici volilo 70 procent voličů ve věku 18–40, což označil za alarmující. Současná premiérka Theresa Mayová je podle něho nezáživná a ve spojení s její osobou se hovoří o „kultu neosobnosti“.

Tomský to nevidí s nástupem levice tak černě. Podle něj šlo spíše o protestní hlasy a odpor vůči establishmentu. Volby nebyly o Brexitu samotném, ale spíše o tom, zda bude „tvrdý“, nebo „měkký“ Brexit. Mayová prosazovala tvrdý Brexit. Podle průzkumů zhruba 68 procent Britů souhlasí s Brexitem. „Nenávistné výroky z Bruselu“ a vyhrožování, že Británie zaplatí 60 až 100 miliard liber, podle Tomského volby také ovlivnilo.

Duhan připomněl, že Labour party je pro „měkký Brexit“, tedy zachování celní unie, a aby Británie zůstala součástí vnitřního trhu. Podle něho byly argumenty v referendu nastaveny na „tvrdý“ Brexit, neboť se argumentovalo, že Británie si bude moci sama vyjednat zvláštní dohodu s EU i dalšími státy o volném obchodu. Kdyby zůstala součástí celní unie, tak by nemohla vyjednávat s dalšími partnery, a pokud jde o záležitosti obchodu, byla by podřízena Evropskému soudnímu dvoru a evropskému právu, aniž by ho mohla ovlivnit. Při tvrdém Brexitu by byla nadřazenost britského práva.

Pokud nedojde k dohodě s EU, bude se obchodovat podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO), což nebude katastrofa. Sama Evropská unie nemá se svými největšími obchodními partnery dohody o volném obchodě a obchoduje právě na základě pravidel WTO.   

Brusel chce Británii potrestat

Liberální demokraté, kteří chtěli druhé referendum o Brexitu, ve volbách pohořeli. Ve veřejném mínění se vytvořil dojem, že „tvrdý“ Brexit je apokalypsa a „měkký“ je fajn. Podle Kurase nelze odhadnout, k jakému typu Brexitu dojde, a dočetl se, že existuje pět různých druhů.

Podle Tomského je v Konzervativní straně poměrně silné křídlo prosazující měkký Brexit, že by Británie aspoň dočasně zůstala součástí evropského trhu. Připomněl, že celní bariéra, pokud by Británie neměla dohodu s EU, by byla 2,4 procenta. Horší by ale mohly být necelní bariéry. Podle Tomského chtějí ale bruselští vyjednavači Británii potrestat, protože žijí ideologií, nikoli realitou. Podle něj v současnosti neexistuje většina pro razantní Brexit. Existují hlasy, aby Mayová skončila, ale také hlasy, aby aspoň na dva roky zůstala. Podle Kurase by Mayovou mohl nahradit Boris Johnson, který je vzdělaný – umí sedm jazyků a vystudoval klasické dějiny.    

Kechlibar připomněl, že když se hlasovalo o Brexitu, byla Anglie výrazně pro, Wales mírně pro, Skotsko tvrdě proti a Severní Irsko mírně proti. Kuras uvedl, že irští unionisté chtějí tvrdý Brexit, ale otevřené hranice s Irskem, což podle něj zůstane zachováno. Skotové podle něho nadlouho prohráli možnost odchodu ze Spojeného království a anglický parlament nebude.

Někteří muslimové míní, že Británie je už teď muslimskou zemí

V další části se hodně hovořilo i islamizaci Británie i Evropy a národní identitě. Víceméně všichni se shodli, že problémy přinášejí především muslimští imigranti, kteří se nechtějí integrovat. Kuras připomněl, že v Británii funguje protiprávně již 100 islámských soudů i islámský parlament.

Alexandr Tomský zdůraznil, že národní identita původních obyvatel Británie i Evropy je oslabena a přistěhovalci a cizinci žijí v ghettech. Existují čtvrti Sikhů či Pákistánců a podobně. Nejvíce probritští jsou Indové. „Milují královnu a hrají kriket,“ řekl. U velké řady z nich existují vazby ještě z dob impéria, kdy tvořili obchodní třídu a řada z nich předtím například žila v Africe (odtud byli během dekolonizace vyháněni).

Z hlediska integrace jsou nejhorší Pákistánci a Afghánci. Studenti z Íránu jsou prozápadní. „Neintegruje se jen islám. Islám je sektářské a militantní náboženství. Má negativní vztah k ženám, homosexuálům a nevěřícím, a to nikdo nezmění,“ řekl Tomský. Podle něj jde o politické náboženství. 

Když je někde více muslimů, projeví se to například i tím, že v oné čtvrti jsou muslimy vyhubeni psi. Když je někde muslimů hodně, muslimští rodiče odmítají, aby se jejich děti učily evropské historii. Problémem nejsou imigranti do Británie ze zbytku světa, ale pouze muslimové.    

Andrej Duhan řekl, že hlasování o Brexitu bylo o národní identitě vs. globalismus. Patriotismus bývá označován dnes za rasismus a preferování vlastního společenství za xenofobii. Brexit ukázal, že většina Britů odmítá protinárodní globalismus. Fakt, že se muslimští Pákistánci a Bangladéšané odmítají integrovat do společnosti, společně se státem podporovaným multikulturalismem vede k segregaci komunit. Někteří lidé z muslimských komunit si myslí, že žijí v muslimské zemi, protože nikdy neopustí svou muslimskou čtvrť, kde mají všechny své potřebné muslimské instituce.

Kechlibar uvedl, že existují případy škol, kde muslimové tvořili na začátku pět procent, ale během pěti let jich tam je 95 procent – když počet muslimů překročí určité procento, ostatní odcházejí pryč. Británie se podle něj stane mozaikou etnických enkláv.

EU je odsouzena k zániku, jen lidem vyhrožuje a lidé ji nenávidí

Tomský připomněl, že eurokrati chtějí vytvořit Spojené státy evropské podle vzoru USA, ale v USA existoval základ bílých anglosaských protestantů a do této identity se přichozí imigranti dobrovolně integrovali a chtěli se stát Američany. Nynější imigranti se nechtějí stát Brity, Francouzi či Němci, ale ponechat si svou muslimskou identitu. Příslušníci evropských národů nemají žádné nadšení pro budování eurounijní identity, EU nemá elán, jenom lidem vyhrožuje. „EU je odsouzena k zániku,“ řekl Tomský. Též nemůže fungovat, když například Lucembursko má ve srovnání s Bulharskem 17krát větší HDP na hlavu – z chudých zemí pak odcházejí vzdělaní lidé a zde pak chybí inteligence či lékaři.

Tomský řekl, že rozdíl mezi Británií a Evropou je, že elity v Evropě neuznávají lid (jde o utopii a je snaha lid obejít), zatímco Britové jeho rozhodnutí respektují. Podle Tomského nelze vytvořit evropský národ. „Vše, co se dělá v EU, je špatně,“ řekl. Je to utopický projekt, kde zatím není gulag. EU podle něj vytváří nenávist a nadává lidem do fašistů. Všichni lidé nenávidí ale jen EU. Unii podle něj nelze reformovat, protože to je konkretizovaná ideologická utopie. „EU strašlivě lže,“ řekl. EU je prý hluboce protikřesťanský osvícenský projekt. Dlouhodobě bude Brexit výhodný, i když zpočátku nastanou těžkosti.

Síla a vzestup Evropy byly vždy v konkurenci jednotlivých států. 55 tisíc těžce přeplácených úředníků v Bruselu zaměstnává svými směrnicemi a předpisy 55–65 procent úředníků v národních státech, kteří musejí řešit bruselskou agendu.

EU kolaboruje s invazí a genocidou Evropanů

Podle Kurase stála za Brexitem „idea zbavit se nevolených diktátorů z Bruselu“. EU podle něj kolaboruje s invazí a možnou genocidou Evropanů. Evropskou unii by prý žádný Evropan neměl trpět.

„Vyvezli jsme tolik demokracie, že už nám jí zde moc nezbylo,“ komentoval Kuras vývoz demokracie na Blízký východ. A muslimský starosta financuje policisty, kteří sledují islamofobní projevy. Takže jsou trestáni odpůrci islámu, nikoli extrémní muslimové.  

Podle Duhana se Británie může zbavit tvrdým Brexitem byrokratických směrnic z Bruselu.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…