EU musí opustit 1,5 milionu neúspěšných žadatelů o azyl, oznámila komise

27.09.2017 16:47

Evropská komise hledá cesty, jak z Evropské unie na jedné straně dostat neúspěšné žadatele o azyl a na straně druhé otevřít skutečným uprchlíkům legální cestu pro vstup na evropský kontinent. Komise přiznává, že navrácení neúspěšných žadatelů o azyl se zatím moc nedaří.

EU musí opustit 1,5 milionu neúspěšných žadatelů o azyl, oznámila komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Evropská komise dnes připomněla, že v letech 2014 a 2015 bylo zpět domů vráceno jen okolo 36 procent těch, kdo vráceni být měli. V nejbližší budoucnosti by území EU mělo opustit okolo 1,5 milionu neúspěšných žadatelů o azyl. V roce 2016 bylo v Unii okolo milionu cizích občanů, u poloviny už bylo jasné, že mají blok opustit. Vráceno však bylo jen 226 000 z nich a komise takovou situaci označila za ‚neuspokojivou‘,“ napsala ČTK.

Celý článek naleznete zde.

Evropská komise proto plánuje posílit pobřežní stráž v zemích, kterých se ochrana evropského pobřeží týká. Stejně tak by měly dostat prostředky na urychlení tzv. návratové politiky. Evropská komise si je však také vědoma, že na Blízkém východě je celá řada lidí, kteří museli utéct před válkou. Ti by měli mít právo požádat o azyl legální cestou. Komise navrhuje program na přesídlení 50 tisíc dalších migrantů. Nový program by se cíleně týkal i části zemí. Komise na to vyčlenila asi půl miliardy euro.

Komise také hledá cesty, jak od riskantní cesty přes moře odradit ty žadatele o azyl, kteří jsou bez šance na získání azylu.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…