EU na něco zapomněla, varoval z rádia Saša Vondra. Vážně prý hrozí, že se úplně rozpadne

17.02.2016 19:07

Do středeční Kauzy dne na Rádiu Impuls zavítal exministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ocenil, že EU mění postoj k uprchlické krizi, ale vyhráno ještě není, neboť Západ se projevuje celkově slabě. EU má podle jeho názoru jednu z posledních šancí se zachránit, Rusko tuto záchranu bohužel komplikuje. Tato záchrana zahrnuje i setrvání Velké Británie v EU. Za každou cenu.

EU na něco zapomněla, varoval z rádia Saša Vondra. Vážně prý hrozí, že se úplně rozpadne
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

Nálady se sice mění, ale EU podle Vondry zatím nedělá dost pro to, aby se zachránila. „Vyhráno ještě není. V celé té věci se ukazuje slabost Západu a určitá neschopnost věc řešit,“ varoval. Bude záležet na tom, co udělá Turecko, zda uprchlíky zastaví, či nikoli. Až se počet běženců na cestě opět zvýší, možná pozitivní roli sehraje NATO. „A že se příliv uprchlíků zvýší, o tom nebudiž pochyby. Stačí se podívat, jak si počíná syrská armáda a kolik bomb na Allepo svrhlo Rusko,“ doplnil.

Bude záležet také na tom, zda se podaří zachovat EU jako celek, jestli se Velká Británie udrží uvnitř společenství. Pokud se tak nestane, prakticky hrozí rozpad EU. Totéž hrozí, pokud se proud uprchlíků nepodaří ztlumit. Povede to k tomu, že si každý bude hlídat hranice vlastními silami. Je přesvědčen, že EU musí udělat vše, aby si Londýn udržela uvnitř společenství. „Británie musí dostat, co žádá,“ apeloval na politiky, kteří mají v rukou moc Británii splnit, co si přeje.

Podle názoru hosta bychom měli využít pomoci zemí, které chtějí vstoupit do EU a do Schengenu. Pokud ony po nás něco chtějí, tak my můžeme chtít po nich, aby ohlídaly vlastní hranici, třeba s naší pomocí. „Mezinárodní dohody vždycky byly jakýmisi transakčními dohodami. A mně se zdá, že se na to zapomnělo,“ posteskl si.

Pokud se nepodaří proud migrantů na jaře zbrzdit, bude zle. „Dokonce i Spojené státy, které jsou jakousi imigrační velmocí, je to národ národů, nikdy nepřijaly milion lidí za rok,“ připomněl Vondra. Visegrádská čtyřka proto jedná rozumně, když volá po důsledné kontrole hranic, vracení ekonomických migrantů a  dalších opatřeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…