EU nám nadává, že z uprchlíků nevoláme „hurá“, jenže sama má problém, píše deník

17.06.2017 13:41

Brusel nás kárá za to, že nepřijímáme uprchlíky na základě kvót. Zaznívají hlasy, že by bylo v pořádku, kdybychom jich pár přijali a nechali je utéct do Německa. Formálně by bylo vše v pořádku. A právě to je problém. Ukazuje to totiž, že EU není schopná skutečně řešit problémy kolem migrační krize.

EU nám nadává, že z uprchlíků nevoláme „hurá“, jenže sama má problém, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou za to, že jsme nepřijali asi 2500 uprchlíků. Přijali jsme jich jen dvanáct a třináctého už odmítáme.  

„Pro posílení ‚evropského ducha‘, jehož nedostatek nám vyčítá Jean-Claude Juncker, je vysloveně poučné sledovat kartáčování střední Evropy za azylantské kvóty. Evropská komise nám dala černého Petra za odpor k projektu, který neměl smysl a nefungoval. Generál, který zpackal bitvu, ukazuje prstem na vojína, protože se nepřidal k volání hurá. Je to alibi za úplně jiné selhání: tři země včetně Česka odmítly přebírat uprchlíky v programu, v němž jich je po dvou letech z plánovaných 160 000 zatím po Unii rozebráno 19 000. To říká vše," píše Milan Vodička v komentáři pro MF Dnes.

Přesto Evropská komise nadává Česku, Polsku a Maďarsku za to, že veřejně odmítají přijímat uprchlíky. Ostatní země se tomu formálně nebrání, tak mají klid. A tady je prý ten největší problém. Ukazuje se, že Evropské komisi stačí jen formální plnění povinností bez reálných výsledků – a to je špatně.

Dobře je to vidět na ostraze vnějších hranic EU. Tam by se dalo dosáhnout reálných výsledků, právě na hranicích je třeba zastavit příliv migrantů. EU si dokázala koupit Turecko, ale už nedokázala vyjednat dohodu s Libyí, protože nemá vládu, která by zemi řídila. EU tuto skutečnost využívá jako alibi. Proč nezasahuje v zemi, kde nikdo nevládne a tisíce lidí odtud míří do Itálie? EU to neřeší a místo toho kritizuje střední Evropu za stavbu plotů a odmítání migrantů.

„Po desetiletích, kdy se nic nedělo a všechno samo hezky běželo, protože bylo hezké počasí, se ukázalo, že už není schopna řešit věci. A že není schopna si to ani přiznat. Skutečnost je totiž taková, že podle zcela čerstvého průzkumu globální agentury Pew Research v devíti evropských zemích jsou nespokojeny s tím, jak EU řeší uprchlickou krizi, dvě třetiny Evropanů. Spokojena je jen čtvrtina. To je pořádný rozdíl. Vysvědčení pro Unii ukazující, jak velký má asi mandát, aby někoho školila,“ zdůrazňuje Vodička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…