EU pracuje v duchu komunismu a ztrácí svobodu, řekl Klaus

29.04.2010 14:45

Neustálé rozšiřování Evropské unii znemožňuje adekvátně rozhodovat. Principy její organizace shora jsou navíc shodné s komunistickými, řekl prezident Václav Klaus na univerzitě v Berlíně.

EU pracuje v duchu komunismu a ztrácí svobodu, řekl Klaus

Dnešní EU podle prezidenta svých ideálů nedosáhne. "Evropa je složitým systémem poskládaným z historických nánosů, předsudků, zatěžujících dějinných zkušeností a zájmů jednotlivých států a jedinců," řekl podle serveru iDNES.cz Klaus.

Podle něj může občanství existovat jen v rámci přirozených státních útvarů a nejde vytvořit na úrovni kontinentu.

"Chci Evropu, která bude založena na racionální a přátelské spolupráci rovnocenných a suverénních států, nikoli shora uměle organizovanou 'domovinu' všech Evropanů," uvedl.

Právě organizace shora Klausovi připomíná komunismus. "Komunistický režim rovnoprávnost a suverenitu států také popíral. Byl organizován shora, nikoli zdola. Řadu jevů v současné EU pokládám za mimořádně nebezpečné."

Podle prezidenta tak začíná EU vnímat daleko více lidí než kdykoli dřív. Začínají se ptát, proč musí mít EU ústavu, ale také, zda má taková instituce vůbec smysl. Faktická moc se totiž stále nachází jen v tandemu Franice - Německo.

S větším a větším sepětím Unie přijde podle Klause řada vlasteneckých hnutí. "Očekávám, že dojde k narůstání nacionalistických nálad, což je pravý opak ideálů, jimiž byly a jsou vedeny politické elity rozhodujících zemí EU při svých pokusech o stále těsnější a hlubší integraci."

V Evropě dneška je podle něj ohrožena nejen prosperita, ale také svoboda.

Čtěte také:
Klaus: Kdy zkrachuje eurozóna?

Foto: hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…