EU se opravdu rozpadne, začal drkotat zuby nejvyšší muž Bruselu. A dějí se věci

16.02.2016 10:14

Předseda Evropské rady Donald Tusk tvrdí, že riziko rozpadu Evropské unie je velmi reálné. Především v souvislosti s požadavky Velké Británie, jež jejich splněním podmiňuje své setrvání v Evropské unii. Společná jednání vyvrcholí pozítří na společném summitu v Bruselu. Tusk dnes také dorazí do Prahy, aby se seznámil s postoji V4.

EU se opravdu rozpadne, začal drkotat zuby nejvyšší muž Bruselu. A dějí se věci
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Anketa

Česká republika už není naše, napsal Václav Klaus. Co na to říkáte?

hlasovalo: 21137 lidí

„Toto je rozhodující moment. Je nejvyšší čas, abychom začali naslouchat argumentům druhé strany více než jen těm svým. Je zcela normální, že mohou v jisté fázi nastat ve společně diskusi obtíže. Měli bychom ale pamatovat na to, že riziko rozpadu EU je bohužel velmi reálné. Musíme postupovat opatrně, protože, co se jednou rozdělí, už nelze dát dohromady,“ varoval Tusk několik desítek hodin před klíčovým summitem Evropské unie, jehož hlavním tématem bude vyřešit požadavky Velké Británie, za kterých hodlá setrvat v EU.

Britský deník zmiňuje také jednání států V4 ve složení Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika, které včera proběhlo v Praze. Jeho účastníci se vedle postoje k migrační krizi zabývali také právě jednáními mezi Velkou Británií a EU. Tusk by měl dnes dorazit do Prahy a seznámit se s postoji představitelů středoevropské „čtyřky“ osobně. Jak The Guardian poznamenává, hlavní rozpory mezi Londýnem a Bruselem panují nad návrhem premiéra Davida Camerona razantně snížit sociální dávky určené pro pracovníky přicházející na britský pracovní trh.

Celý text v angličtině je ZDE.

Premiér Cameron navrhuje, aby v budoucnu neměli pracovníci přicházející do Velké Británie nárok na sociální výhody pro období prvních čtyř let. Zástupci V4 dle britského deníku tyto návrhy akceptují pouze v případě, že se budou týkat pouze Velké Británie a nerozšíří se do dalších zemí západní Evropy. Nejsložitější jednání se očekávají zejména v souvislosti s avizovaným snižováním přídavků na děti, které nově příchozí na britský pracovní trh zanechávají ve svých mateřských zemích. Premiér podle informací The Guardian v tomto bodě nakonec ustoupí, aby mohlo být dosaženo finálního kompromisu.

V pátek by měl také britský premiér jednat na zasedání kabinetu o zrušení „kolektivní zodpovědnosti ministrů vlády“. V praxi to znamená, že by ti členové vlády, kteří se kloní k vystoupení z EU, mohli případnou dohodu s Bruselem odmítnout. Referendum by se mohlo konat již na konci června, ale pevné datum ještě nebylo oznámeno. Cameron dal nicméně najevo, že budou euroskeptičtí ministři při vedení kampaně do jisté míry omezeni. Požaduje po nich dle svých slov např., aby nevedli kampaň proti EU v „agresivním tónu“. Samotný Cameron bude již o nadcházejícím víkendu agitovat pro setrvání v EU, ale v Konzervativní straně nad tímto tématem shoda rozhodně nepanuje.

Dnes ráno se Cameron v rámci pokračujících jednání setká v Bruselu s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem a s několika dalšími europoslanci, kteří byli k těmto jednáním delegováni Evropským parlamentem. Oproti původnímu plánu se nakonec Cameron nesetká s lídrem euroskeptické UKIP Nigelem Faragem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…