EU souhlasí s českou výjimkou z embarga na ruskou ropu. Slováci a Maďaři mohou ještě déle

07.05.2022 8:07

Návrh Evropské komise ohledně odkladu ropného embarga pro Českou republiku, Maďarsko a Slovensko podporuje celá Evropská unie. Pro Česko by výjimka platila do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko ještě o půl roku déle, píše server Echo24.cz.

EU souhlasí s českou výjimkou z embarga na ruskou ropu. Slováci a Maďaři mohou ještě déle
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Evropská komise přijala ve středu šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu. V něm mimo jiné navrhla ukončit dovoz ropy z Ruska. Maďarsko a Slovensko však odmítly návrh podpořit, neboť přišly s požadavkem výrazně delšího přechodného období – původně se počítalo jen s roční výjimkou. Více času na zajištění dostatečných zásob pak chtěla i česká vláda. 

„Jsem přesvědčena, že tenhle balík zavedeme. Pokud to potrvá o den déle, potrvá to o den déle, ale posunuli jsme se správným směrem,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Výjimku pro Česko pak za krok správným směrem označil i premiér Petr Fiala (ODS). 

„Tato výjimka by měla přinést snad dostatečné množství času na změnu technologie našich rafinerií ze sibiřské sirnaté ropy na ropu obvyklou v rafineriích v západní Evropě,“ uvedl k tomu také analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lepší vyvrcholení si Filip Turek nemohl přát.“ Nerudovou přejde smích

7:35 „Lepší vyvrcholení si Filip Turek nemohl přát.“ Nerudovou přejde smích

Lepší vyvrcholení kampaně si Filip Turek, kandidát Motoristů, přát nemohl, soudí mediální analytička…