EU teď řeší, co všechno je terorismus, prozradila Jourová. A to není vše

08.02.2015 14:18

Evropská unie si je podle české eurokomisařky Věry Jourové vědoma zostřené bezpečnostní situace a jedná, jak společnými silami čelit teroristickým hrozbám. Přidat ruku k dílu musí být připraveno i Česko. Téměř dokonalý bezpečnostní systém má prý jen Velká Británie, jinak je co dohánět. Eurokomisařka se ale zároveň musí starat o to, aby nedocházelo ke zneužívání sebraných dat.

EU teď řeší, co všechno je terorismus, prozradila Jourová. A to není vše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

"Po útocích v Paříži a po té zostřené situaci, jak ji vnímáme, se znovu otevřela v EU debata o sdílení informací," podotkla eurokomisařka Jourová hned v úvodu svého vystoupení nedělních Otázek Václava Moravce.

Ona musí dohlížet na to, aby byla dodržena pravidla ochrany dat. Výhledově se počítá s tím, že letecké společnosti by mohly o každém pasažérovi nashromáždit až čtyřicet údajů, se kterými by se následně pracovalo v rámci ochrany před terorismem a dalšími hrozbami. Právo má v této oblasti co dohánět. Eurokomisařka připomněla, že se EU řídí v otázce ochrany dat předpisy z roku 1995.

"Z členských zemí EU má téměř dokonalý systém sběru dat jen Velká Británie, Francie se k tomu blíží a teď je tady tlak i na další členské státy EU," pokračovala Jourová. Připravuje se také právní harmonizace trestnosti teroristických aktů. Definuje se, co je to terorismus a co všechno je v souvislosti s ním trestné. "Bude věcí dohody mezi členskými státy, jak daleko máme zajít," uvedla eurokomisařka. Nově připravovaná instituce evropské prokuratury by se ale otázkou terorismu vůbec neměla zabývat. Má řešit korupční kauzy, které poškozují finanční zájmy EU. Pokud bychom chtěli, aby se nový evropský prokurátor zabýval i oblastí terorismu, bylo by v tomto smyslu napřed třeba sáhnout do Lisabonské smlouvy.

I Česko by přitom podle jejího názoru mělo být připraveno na to, že se může rozšířit fenomén putujících teroristů. A k tomu, aby spolu členské země více spolupracovaly v otázce potírání terorismu, žádná nová legislativa potřeba není. "Je to o lidech," konstatovala eurokomisařka. Pokud projeví vůli ke spolupráci, může to fungovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…