EU vydá na návraty migrantů do roku 2020 nejméně 800 milionů eur

08.10.2015 21:47

Přes 800 milionů eur (více než 21,5 miliardy Kč) vydají země evropské osmadvacítky do roku 2020 na navracení neúspěšných žadatelů o azyl. Další finance na navracení poskytnou evropské agentury jako je Evropský azylový, migrační a integrační fond (AMIF). Vyplývá to z rozsáhlých závěrů dnešní schůzky ministrů vnitra k migrační problematice.

EU vydá na návraty migrantů do roku 2020 nejméně 800 milionů eur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Zdůrazňuje se v nich kromě jiného, že účinné a věrohodné návraty jsou významnou a nezbytnou součástí evropské migrační politiky. "Ti, kdo nemají právo na mezinárodní ochranu, musí být vráceni do zemí původu," řekl po jednání novinářům Jean Asselborn, ministr zahraničí a pro migraci Lucemburska, které nyní unii předsedá. Ministři vnitra ČR a Slovenska Milan Chovanec a Robert Kaliňák po schůzce ocenili, že se EU nyní místo podle nich nefunkčních kvót na uprchlíky začíná soustřeďovat na podstatné věci, tedy na otázky ochrany vnější hranice a právě na návraty těch, kdo s žádostí o azyl v unii neuspějí.

Vyšší počty návratů budou odrazujícím faktorem pro nelegální migranty

Asselborn dnes připomněl, že hluboká diskuse o dosud nepříliš funkční evropské návratové politice byla jednou z podmínek, které si některé státy EU v září kladly před svým souhlasem s jednorázovým přerozdělením 120.000 Syřanů, Etritrejců a Iráčanů z Řecka a Itálie. Česko a Slovensko tehdy nesouhlasily ani tak a byly spolu se dvěma dalšími zeměmi přehlasovány.

"Nemůžeme mít funkční přerozdělování, pokud není ochrana naší vnější hranice na dostatečně dobré úrovni," připustil dnes Asselborn. Zmínil mimo jiné nutnost finančně i personálně posílit agenturu Frontex, která ochranu vnější unijní hranice koordinuje. Právě uvnitř Frontexu podle Asselborna také vznikne specializovaná kancelář, která se bude zpětnými návraty lidí zabývat.

"Vyšší počty návratů budou odrazujícím faktorem pro nelegální migranty," uvádějí závěry dnešní ministerské schůzky. Ze zářijových materiálů Evropské komise, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že preferovanou variantou je dobrovolné rozhodnutí dotyčných vrátit se. Neúspěšným žadatelům ale musí být zároveň jasné, že pokud neodejdou, budou k odchodu přinuceni.

Ministři dnes zdůraznili také klíčový význam spolupráce se třetími zeměmi

Příslušná návratová směrnice EU, platná od ledna 2009, ukládá zemím schengenského prostoru povinnost nejen rozhodnout o návratu osob, které se nelegálně zdržují na jejich území, ale také jejich návrat prosadit. Zadržení imigrantů je podle materiálů komise legitimním opatřením, které má kromě jiného zabránit, že dotyčná osoba se prostě nepřesune do jiné členské země unie.

Ministři dnes zdůraznili také klíčový význam spolupráce se třetími zeměmi, tedy státy, odkud migranti pocházejí, či přes které se do EU dostávají. V závěrech je tak zmíněn princip "více za více", tedy možnost například větší evropské rozvojové pomoci v případě větší ochoty dotyčné země přijímat zpět své občany. Do konce roku by v klíčových zemích měli začít působit styčné evropské delegace specializované na migrační problematiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…