EU zavádí společného prokurátora, příliš se o tom nemluví. Pelikán hlasoval pro, Jourová už plánuje, co všechno nám bude moci provádět

14.10.2017 15:22

EU schválila nový unijní úřad, takzvaného Evropského žalobce. Má především zamezit zneužívání peněz a korupci. Evropský žalobce se má napříč členskými zeměmi zaměřit na podvody, kvůli kterým přichází Evropská unie až o desítky miliard eur ročně. Vznik nového úřadu však nevítají všichni čeští politici s nadšením a například Polsko, Maďarsko, Nizozemí či Švédsko se této spolupráce vyvarují. Česká republika se však k dalším 19 zemím, které pravomoci žalobce schválili, připojila.

EU zavádí společného prokurátora, příliš se o tom nemluví. Pelikán hlasoval pro, Jourová už plánuje, co všechno nám bude moci provádět
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Institut Evropského žalobce má v EU vzniknout už za tři roky. Zelenou mu kromě europoslanců dali už i ministři spravedlnosti, včetně českého Roberta Pelikána. Posvítit si má primárně na daňové podvody a na zneužívání evropských dotací, ovšem v představách některých europoslanců by měl mít mnohem širší pole působnosti.

Český ministr Pelikán návrh podpořil a na svém Twitteru to vysvětlil slovy, že „EU jsme i my“.

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

„Je na čase, aby Evropská unie zajistila efektivní spolupráci při vyšetřování a stíhání podvodů s unijními fondy. Díky založení EPPO půjde stíhat více kriminálních činů, které poškozují finanční zájmy unie,“ plánovala italská europoslankyně Barbara Materaová, zpravodajka návrhu v EP. Tam návrh schválilo 456 europoslanců proti pouhým 115 odpůrcům.

Materaová v diskusi zároveň uvažovala, že by evropský prokurátor mohl stíhat i mnohé další trestné činy, například ty, které souvisejí s terorismem.

Česká eurokomisařka Věra Jourová dokonce požaduje, aby byl evropský žalobce součástí rozhodování o přidělení dotací a nespolupracujícím zemím by je mohl zablokovat. „Umím si představit, že unie bude posílat masivní finanční částky pouze těm státům, které se snaží finanční kriminalitu skutečně potírat a budou součástí úřadu,“ cituje Věru Jourovou web Aktuálně.cz.

Za příklad země, na kterou by si prokurátor měl posvítit, jmenovala Jourová především Polsko. „Polsko v rámci právě probíhajícího víceletého finančního rámce čerpá přes 80 miliard eur. A taková země by neměla být součástí EPPO, který má dohlížet na transparentní využívání fondů?“ rozčilovala se.

Jourová tvrdí, že každý rok přijde EU kvůli podvodům s dotacemi o 1,3 bilionu korun. A to jde navíc prý jen o odhad, takže skutečné ztráty budou podle Jourové určitě vyšší. Hovoří až o čtyřech bilionech korun.

Úřad Evropského prokurátora však nebude působit ve všech členských zemích, ale pouze ve dvacítce z nich v rámci tzv. „posílené spolupráce“. Česká republika patří mezi tyto země.

VÍCE O NOVÉM ÚŘADU ZDE

Payne: Dotace jsou kapesné, které nepotřebujeme

Tento nápad neschvalují například Svobodní, kteří dlouhodobě tvrdí, že dotace více škodí, než pomáhají. Stejně se k tomu vyjádřil i europoslanec Jiří Payne: „Jde o začarovaný kruh. Evropská unie vybírá od států, potažmo sebere obcím, finance, které přijdou do Bruselu. A tam se k nim musíme pracně dostávat, cestou zpět se spousta peněz poztrácí. Jestliže se dávají peníze zadarmo, tak existuje riziko korupce a je to nekonečný proces, kdy budeme vytvářet úřady, úředníky a kontroly, zda někdo nekrade. Nejlépe by bylo dotace zrušit úplně,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Payne. Podle něj jsou dotace formou legální veřejné korupce a ještě ke všemu nespravedlivé.

Jedna obec dotace získá a patnáct okolo nikoliv. K akci se pak postaví cedule, že je financována z Evropské unie. „Kdybychom polepili cedulemi vše, co nebylo hrazeno z Evropské unie, zjistili bychom, že jde o směšné kapesné, které nepotřebujeme,“ uvedl Jiří Payne. Poslanec za ČSSD Jeroným Tejc to nevidí tak radikálně: „Je to určitě jedna z možností, jak se vypořádat s problematikou zneužívání financí, aby praxe byla jednotná. Jsem však velmi opatrný při přejímání tohoto institutu, aby byl aplikovatelný u nás. Určitou suverenitu stát vyjadřuje tím, že na svém území vykonává trestní pravomoc a než bude tento institut aplikován, musí být jasné, že bude nezávislý, funkční a nebude prolamovat zásady našeho trestního řízení,“ sdělil redakci Tejc.

O vynalézavosti Čechů si nedělá iluze Jiří Payne, který tvrdí, že najdou vždy cestu, jak pravidla obejít. „Nic si od úřadu neslibuji, ničemu nepomůže, nezlepší situaci, jen to bude stát více peněz. Čím více peněz, tím větší kriminalita, je to začarovaný kruh,“ vysvětlil s tím, že dotované projekty jsou často nehospodárné a nesmyslné. Kritiku vyjádřil i k podstatě evropské integrace, ve které jde o sebrání moci politikům a její přidělení úředníkům.

Plán na odebrání pravomoci státům je ve finální fázi

Připomněl, že jeden ze zakladatelů Evropské unie Jean Monnet od začátku psal, že státům nelze uzmout pravomoci najednou, protože by to nedopustily, ale postupně až po obchod a nakonec obranu, pak už nebude cesta zpět. „Tento plán je v závěrečné fázi. Trend směřuje k něčemu, co není diktatura, ale zvláštní režim, který se tváří, že dělá všechno pro nás, ale ve skutečnosti mnohdy spíše škodí,“ řekl Payne. Dodal, že by pro vzájemnou spolupráci byl, kdyby šlo o svobodnou volbu států ve všech oblastech. Podstatou přitom podle něj je, že Francie a Německo se snaží ovládnout evropský kontinent a logickou mocenskou hrou vytvořit tvrdé jádro a přimět ostatní, aby se připojili.

Jeroným Tejc pro ParlamentníListy.cz upozornil, že lze pochopit společnou kontrolu společných prostředků, ale ne ve všech státech se daří stíhat trestné činy. Dle jeho slov se v České republice v poslední době ukázalo, že policie i státní zástupci jsou schopni trestní činy odhalovat a stíhat, takže jde spíše o jiné státy. Zároveň připomněl, že vznik takového orgánu přináší svá rizika. „Určitá rizika tu jsou a obavy mám, ale nechci je zveličovat,“ dodal Jeroným Tejc.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…