EXKLUZIVNĚ Horor v Lidovém domě pokračuje. Musíme držet hubu a krok, ožebračují nás. Nepřejte si vidět, co se stalo, když padnul dotaz na mzdy lídrů v ČSSD

09.09.2017 13:57

ParlamentníListy.cz ve čtvrtek vydaly materiál, v němž měla hlavní slovo tajemnice okresního výkonného výboru ČSSD Semily Kateřina Ludvíková. Ta naší redakci zaslala rozsáhlý text, v němž hodnotí řadu konkrétních kroků Lidového domu směrem k zaměstnancům. Ozvalo se nám několik čtenářů, že jde prý o pouhý popis jednoho křídla, které bojuje s Bohuslavem Sobotkou. Abychom ukázali, že tomu tak není, přinášíme další část svědectví Kateřiny Ludvíkové. Tentokrát zabrousíme do oblasti vztahů, pracovních podmínek a pracovní atmosféry.

EXKLUZIVNĚ Horor v Lidovém domě pokračuje. Musíme držet hubu a krok, ožebračují nás. Nepřejte si vidět, co se stalo, když padnul dotaz na mzdy lídrů v ČSSD
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Kromě právě zmíněných čtenářů, kteří uvedli, že se může jednat o boj proti předsedovi ČSSD Sobotkovi, neváhalo naši redakci oslovit hned několik volených zastupitelů. Tedy politiků ČSSD. Jednomu z nich proto v úvodu předáme slovo. Ukazuje se totiž, že řízení Lidového domu nemá se slovem „lidé“ už dávno nic společného, stejně jako fakt, že se sociální demokracie drolí do menších a menších celků a že trio Zaorálek, Sobotka a Chovanec není schopno jakkoli reagovat, natož pak jednat.

„Se zaujetím jsem si přečetla Váš článek, který se týká ČSSD  - svědectví tajemnice okresního výkonného výboru ČSSD Semily Kateřiny Ludvíkové. Osobně ji neznám, ovšem ztotožňuji se však s tím, jaké informace Vám poskytla. Do dnešního dne bych nikdy nepomyslela na to, že oslovím jakákoli média (jedná se dnes o první pokus kontaktovat média) v dané záležitosti. Přesto jsem po přečtení Vašeho článku po tomto sáhla. To, co se děje v ČSSD, je již tragické,“ uvádí politička ČSSD, jejíž jméno nebudeme zveřejňovat. „Jsem poměrně dlouholetou členkou ČSSD a druhé volební období za tuto politickou stranu i zástupkyní starosty. Do této strany jsem přišla sama, nikoho jsem v ČSSD neznala a nejednalo se tak o žádné masivní přijímání členů. Vstupovala jsem do strany se svým hlubokým přesvědčením, že ČSSD je v mém případě ta nejlepší volba, která v naší zemi má pro obyčejné lidi smysl. Stále jsem o tom přesvědčena, akorát se nyní ČSSD řítí do propasti. Bohužel: pravdou je, že v současné době se jedná o agresivní a masivní vstup členů do ČSSD, kteří mají jediný ‚úkol‘, tím je hlasování na různých úrovních stranických orgánů. Jde taky o dohody s bývalými členy jiných politických stran a hnutí. Mám s tímto, a nejen já, dlouholeté zkušenosti,“ uvedla politička sociální demokracie. I jí poskytneme adekvátní prostor.

Nyní se ovšem vraťme k tajemnici Kateřině Ludvíkové. Její text jsme přerušili v okamžiku, kdy popsala, že by mizerné a nízké platy tajemníků měly být dorovnaný funkcionáři takzvaně na ruku. Tedy v hotovosti a mimo záznam. Co dalšího v řadách ČSSD zažila?

„A tak se stalo, že strana, která říká, že dělá vše pro lidi, v tomto momentu zapomíná především na svoje lidi, na svoje zaměstnance, kteří jsou pro její volební výsledky rozhodující, kteří dělají tu mravenčí práci v jednotlivých regionech a pracují s členskou základnou, která by pak měla být nápomocna při volbách, akcích. Když se vrátím k panu Starcovi, opravdu se obklopil dvěma ‚osvědčenými lidmi‘, se kterými v Lidovém domě v době, než byl původně odejit, spolupracoval, a to s panem Kuciánem  a paní Metelcovou. Znám je všechny těch dvacet let a mohu jen říct, že jen nevěřícně sleduji, co se může stát s člověkem, který dostane moc. Paní Metelcová byla velmi vážená a všichni tajemníci ji měli rádi v době, kdy byla vedoucí organizační sekce. Postupem času se s jejími rostoucími pravomocemi vůči nám, tajemníkům, k nám začala chovat arogantně, nadřazeně a začala být velmi odtažitá.     

Pan Kucián byl do funkce ústředního tajemníka navržen právě panem Starcem po jeho návratu do Lidového domu a volbě místopředsedou strany pro řízení. Sice do postu ústředního tajemníka vzešel z okresního tajemníka, ale jeho velmi nevhodné chování vůči svým podřízeným v nové funkci hraje taky velkou roli. Postupně se toto trio, které ovládlo Lidový dům, začalo patřičně ukazovat a zřejmé to bylo zejména na poradách tajemníků,“ konstatuje Kateřina Ludvíková dále. Co konkrétně má na mysli?

Porada od porady prý byla nesnesitelnější. K výraznému střetu podle slov semilské tajemnice došlo v první půli roku 2016, kdy se vedení ČSSD rozhodlo, že bude šetřit. „Zde se pan Starec opravdu nebál hned na začátku porady nastoupit s tím, že pokud někdo z nás má zapnutý diktafon a okamžitě ho nevypne, mohl by se se zlou potázat. Tady to opravdu bylo vyhrožování. Poté si vzala slovo paní Metelcová, po ní pan Kucián a nakonec opět Starec a celá porada byla v naprosto příšerné atmosféře, kde neměl ani nikdo chuť dále něco rozvíjet. Sice nám formálně dali prostor k dotazům, ale jakmile se někdo na cokoli zeptal, v momentě z něj doslova udělali blbce. Tázající si vyslechl například to, že snad to jsou věci, na které se nemusíme ptát, jelikož je to snad jasné. Měsíc před touto sešlostí nám bez udání důvodu vzali každému z výplaty 7.000 korun a ani jim nestálo za to říct za co. To jsme se dozvěděli posléze, a to byla ta poslední kapka, kdy se člověk začne zamýšlet nad tím, jak dál,“ uvádí tajemnice Ludvíková. Ta rovněž přiznává, že se stav věcí v Lidovém domě podepsal také na jejím zdravotním stavu.

Jak směšně vyznívá v kontrastu s realitou Zaorálkův „výkřik“ o bohatnutí lidí, netřeba zdůrazňovat

„Já už jsem došla tak daleko, že tato práce mne poznamenala nejen tím, že špatně vidím a mám od počítače poškozený zrak, že jsem ze stresu tento rok prodělala mononukleózu, mám problémy s páteří, ale deset let žiju v nejistotě, kdy mi někdo přijde zabavit bydlení, jelikož neutáhnu hypotéku a další věci s tím spojené.“ Ano, tak vypadá práce, kterou v luxusních oblecích hájí trio Zaorálek, Sobotka a Chovanec.

Ale pojďme zpět k oné poradě. „Pan Starec nás upozornil na to, že máme zastavený majetek ohledně kauzy Altner a jelikož, pokud soud prohrajeme, musíme někde vzít peníze na vyplacení. Jaké bylo naše překvapení, když nám bylo oznámeno, že se schválilo, že bude založen účet, kam všichni funkcionáři mohou dávat příspěvky a že tajemníkům se budou brát úvazky, aby se ušetřilo i tam. Původně mělo být krácení platu rozděleno do tří skupin – a to podle počtu členské základny – tedy 250 členů – 100% úvazek, 150–249 členů – 75% úvazek a 0–149 členů 50% úvazek. Nakonec jsme se na poradě s velkou grácií dozvěděli, že budou pracovní úvazky na 100% nad 250 členů a na 75% úvazku do 249 členů. A že ten samý den budeme podepisovat nové smlouvy.“ Také o tom, jak „manažeři“ ČSSD nechávají podepisovat smlouvy, bude ještě řeč.

Někdejší lokální politik a údajný neformální asistent Miroslava Pocheho, dnes ústřední tajemník Michal Kucián (reprofoto: YouTube)

„Nechápavě jsme zírali, jak nám to hezky vymysleli, nikdo z nich se neptal na to, zda ti, co mají tři čtvrtiny úvazku, budou schopni zajistit své životní potřeby. Pak se zeptal jeden okresní tajemník, kolik tedy budou dávat funkcionáři zvolení do funkcí za ČSSD a kolik dá pan Starec osobně, když mají několikanásobné platy proti platům tajemníků, jsou v dozorčích radách a podobně. Nepřála bych Vám vidět reakci pana Starce. Atmosféra zhoustla ještě víc. Poté pan Kucián řekl, že kdyby měl někdo nějaké finanční problémy, ať se dostaví do kanceláře, kde se budou nové smlouvy podepisovat, a že on to tam přijde řešit.“

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí
A jak si tento funkcionář ČSSD Kucián onu pomoc představil? Vžijte se do následující situace. „Do kanceláře k podpisu smlouvy jsem šla s jednou kolegyní tajemnicí z Libereckého kraje, obě jsme si smlouvu chtěly vzít domů a prokonzultovat s právníky, nebylo nám to povoleno, s ‚doporučením‘, že to raději máme podepsat, protože později už nebude co podepisovat.“ Tím bohužel pro zaměstnance anabáze s podpisy smluv neskončila.

„Na nové pracovní smlouvě je nejsprostější, že nám byl sice zkrácen pracovní úvazek a úměrně tomu i snížena mzda, ale pracovní náplň zůstala stejná, naopak postupně nám narostly i další nové pracovní povinnosti. A taky, že se nám pochopitelně i snížil základ pro výpočet důchodu. K podpisu takovéto smlouvy jsme byli funkcionáři demokratické a solidární strany donuceni s tím, podepiš nebo běž. A protože nikdo nechtěl riskovat nezaměstnanost a s minulostí stranického tajemníka i v mnoha případech nezaměstnatelnost, raději jsme pod nátlakem všichni podepsali onoho ‚vrabce v hrsti‘ s vědomím, že chybějící zdroje na obživu budeme muset shánět zkrátka brigádnicky nebo vedlejším pracovním poměrem. Je mezi námi totiž spousta tajemníků, kteří mají těsně před důchodem, tajemnic, které, jako já, 20 a více let dělají jen pro ČSSD a bojí se odejít, aby je někde někdo vzal, když nemají jinou praxi. Proto všichni mlčí a trpí zjevnou šikanu, vyhrožování a vydírání. To, že tímto způsobem ČSSD obchází zákon o minimální mzdě, ale i zákoník práce, je zcela zřejmé. Navíc máme sice teoreticky čtyři dny volna, ale ty nám při plnění nezmenšených pracovních povinností chybí, takže jsme nuceni dělat zadarmo přesčasy, brát si práci domů, dělat další a další nadělané hodiny. Navíc tento systém nám prakticky ani neumožňuje hledat si jiné finanční zdroje prostřednictvím dalších pracovních úvazků. Za přesčasové hodiny si sice bez vědomí Lidového domu můžeme brát v Libereckém kraji se souhlasem krajského tajemníka náhradní volno, ale vzhledem k objemu pracovních povinností si stejně během náhradního volna musíme brát práci domů. Práci, kterou děláme zadarmo.“

„Bohužel vedení sociální demokracie se neodvážilo brát bohatým (a tedy i sobě) a raději ožebračuje ty, co musí držet hubu a krok, protože se bojí o práci.“

Aby v tom bylo jasno. Zaměstnanci Lidového domu, tajemníci, byli podle slov Kateřiny Ludvíkové prakticky donuceni podepsat smlouvu, která pro ně byla nevýhodná. Proč to dělali? Řada z nich neměla na výběr. Obávali se vcelku právem, že nenajdou pár let před důchodem zaměstnání a skončí doslova na dlažbě.

„Čím dál častěji se sama zamýšlím nad tím, jak ČSSD, strana, pro kterou dvacet let pracuji, neplní své sliby, které hlásá lidem z billboardů a plakátů, a to vůči nám, svým lidem, díky jejichž práci jsou mocní mocnými. Už delší dobu jsem přemýšlela, kde toto všechno a možná ještě mnohem víc říct, když Lidový dům je uzavřený hrad, kam opravdu ti nejnižší chodí pracovat pod obrovským tlakem ‚svaté trojice‘ a jak bylo psáno, spousta vynikajících pracovníků, jak z organizační sekce, tak z ekonomické, ale i z řad tajemníků odešla sama, nebo musela být odejita,“ napsala také sociálně demokratická tajemnice.

„Takže jsem hrozně ráda, že se našel někdo, kdo začal a já se mohu přidat. Vím, že v této době to straně asi moc nepomůže, kvůli volebním výsledkům, ale volby teď budou každý rok a už není čas čekat. Pokud se strany neujmou lidé, kteří jsou opravdoví sociální demokraté a jako sociální demokraté se budou k sobě navzájem, ale i k zaměstnancům strany chovat a jednat s nimi, nezaslouží si tato strana, aby vyhrála volby a řídila republiku,“ uzavírá svůj nebývale rozsáhlý a podrobný text Kateřina Ludvíková.

Kompletní znění její "zpovědi" přineseme v neděli.

Autora můžete kontaktovat na mailu t.novy@parlamentnilisty.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…