EXKLUZIVNĚ Totální lži! Premiér jen mlčel a zbaběle utekl. Máme detailní popis údajné zlomové schůzky Sobotky se Zemanem

03.05.2017 20:48

Žádné setkání premiéra Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem mezi čtyřma očima na ČVUT se nekonalo. Šéf ČSSD se jen snažil hraně usmívat, vůbec na prezidentova slova nereagoval a poté dokonce raději utekl, aby nemusel s hlavou státu debatovat. ParlamentnímListům.cz to sdělily dva na sobě nezávislé zdroje. Jde o lidi, kteří byli popsaným situacím přítomni.

EXKLUZIVNĚ Totální lži! Premiér jen mlčel a zbaběle utekl. Máme detailní popis údajné zlomové schůzky Sobotky se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Bakalův týdeník Respekt, známý svou náklonností k lidem z okolí Bohuslava Sobotky, přinesl v úterý článek, ve kterém jeden jeho redaktor tvrdí, že se premiér Sobotka snažil v úterý dopoledne přesvědčovat prezidenta Miloše Zemana, aby přistoupil na Babišovo odvolání, a protože Sobotka hlavu státu nepřesvědčil, oznámil vlastní demisi.

Celá scéna údajného setkání mezi čtyřma očima se podle Bakalova týdeníku měla odehrát na ČVUT, kam prezident i premiér zavítali na delší dobu plánovanou akci u příležitosti slavnostního otevření Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky.

„Sobotka se hlavu státu pokoušel přesvědčit o svém kroku, ale Zeman mu řekl, že na to nepřistoupí. Mluvili prý spolu mezi čtyřma očima a Sobotka údajně stále věřil, že ho přemluví; tedy do poslední chvíle se o to pokoušel,“ tvrdil v úterý večer zmíněný týdeník.

Anketa

Chcete, aby byly předčasné volby?

20%
80%
hlasovalo: 7333 lidí

Celé sdělení má jeden zásadní problém. Na základě neotřesitelných informací redakce PL jde o lež od začátku do konce. Přitom je s podivem, že Respekt něco takového zveřejnil. „Setkání“ Zemana se Sobotkou bylo totiž po celou dobu přítomno více než dvacet lidí a téměř kdokoli z nich může říci, jak se vše odehrálo.

Teď si popišme skutečný průběh setkání prezidenta Zemana se Sobotkou. ParlamentnímListům.cz vše kompletně převyprávěl důvěryhodný zdroj, jehož popis situace se do písmene shoduje i s další osobou, která byla všemu přítomna. Krom toho tam po celou dobu bylo mnoho dalších lidí, takže je vše snadno ověřitelné.

Miloš Zeman dorazil v autokoloně k budově ČVUT, kde ho vítal rektor vysoké školy. Po přechodu do budovy bylo připraveno neveřejné setkání v místnosti, kde byl stůl pro tři až čtyři osoby – prezidenta, premiéra, rektora ČVUT a patrně ještě jednu další osobu. V téže místnosti u dalšího stolu bylo ještě zhruba dvacet dalších lidí.

„Předseda Sobotka usedl vedle Zemana a zíral ‚do blba‘, nic neříkal. Zeman se k němu natočil a povídá: ty to máš teď těžký, viď Slávku. Na to se premiér jen zašklebil a přešel to mlčením. A opět pokračoval Zeman. Řekl premiérovi, zda si uvědomuje, že pokud chce odvolat ministra jiné koaliční strany, musí mít souhlas předsedy té dané strany a to je v daném případě Andrej Babiš. ‚Víš, že platí koaliční smlouva?‘ řekl Zeman k premiérovi a ten ze sebe zase nic nevypravil. Jen se snažil hrát ten svůj typický umělý úsměv a nic, ani slovo. Pak řekl jedinou větu: ‚Možná tě brzy požádám o přijetí.‘ Nic víc! Žádné přemlouvání, jak píšou ti lháři v Respektu,“ uvedl doslova náš zdroj.

Jeho popis situace potvrdil i další člověk, který byl v místnosti krom dalších zhruba dvaceti až pětadvaceti osob přítomen. To vše se dle informací PL odehrálo ještě před oficiálním programem, který vysílala živě ČT24. Během vysílaného programu se pochopitelně nedělo v tomto směru nic.

SLEDUJTE VIDEO: Andrej Babiš po jednání se Zemanem usedl sám před kameru PL. Toto před ostatními novináři nezaznělo

 

Následovalo další setkání mimo kamery a oči běžné veřejnosti, kde však byli také další lidé. Tam proběhlo předání pamětních mediální k 310. výročí ČVUT. Zde měl teoreticky premiér Sobotka druhou příležitost, jak promluvit s prezidentem. Jenže ji opět nevyužil. „Premiér převzal medaili, vyskočil ze židle a odešel. Prostě utekl, chápete. Byl nervózní a naprosto evidentně měl strach, že by musel mluvit se Zemanem. Zbaběle se zvedl a utekl. Takže jaképak jednání mezi čtyřma očima, vůbec,“ uvedl zdroj PL.

Oba zdroje redakce se nezávisle na sobě shodují v tom, že za celou dobu pobytu hlavy státu a současné hlavy české vlády na ČVUT nebyla jediná příležitost, aby spolu Zeman se Sobotkou byli sami. To za zprvé. A za druhé, tím, kdo první započínal hovor, byl prezident a Sobotka na něho nereagoval. „Teoreticky určitě byl čas, aby si oba promluvili a Zeman by se nejspíš nebránil. Sobotka ale nechtěl. Nebo se bál, těžko říct,“ konstatuje zdroj ParlamentníchListů.cz.

Jakým způsobem přišel Respekt ke svým dezinformacím, je otázkou. Možná je i varianta, že redaktorovi Bakalova časopisu svůj „výklad“ situace předali lidé z okolí premiéra nebo vedení ČSSD za účelem vykreslit šéfa sociální demokracie v lepším světle. Evidentní však je, že Bakalovo médium nic z toho dál neověřovalo. Pokud by tak učinilo, muselo by dojít k závěrům a popisu sitauce, který jsme přinesli výše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…