EXKLUZIVNĚ Získali jsme zásadní dokument. Jiří Kajínek byl spolupracovníkem komunistické vězeňské služby

26.05.2017 13:21

Názory na propuštění doživotního vězně Jiřího Kajínka se různí. Někteří lidé ho adorují, jiní k jeho verzi, jak se do vězení na doživotí dostal, přistupují mnohem opatrněji. V minulosti omilostněného a většinovou společností adorovaného vězně jsou ale dvě věci, které by rozhodně neměly zapadnout. A to, že byl ještě před svým odsouzením za vraždu podnikatele a jeho bodyguarda zadržen s doslova arzenálem zbraní. A také to, že byl před rokem 1989 veden jako spolupracovník vězeňské služby. Lidově řečeno vězeňský informátor.

EXKLUZIVNĚ Získali jsme zásadní dokument. Jiří Kajínek byl spolupracovníkem komunistické vězeňské služby
Foto: Repro foto TV Prima
Popisek: Jiří Kajínek během rozhovoru pro TV Prima

„Dne 8. února 1994 byl Kajínek zadržen v Hostýnské ulici v Praze 10 v okamžiku, kdy z bytu, ve kterém v té době přebýval, nakládal do luxusního mercedesu stojícího před domem tři samopaly, osm pistolí, brokovnici a bezmála 10 000 nábojů. Zajištěna byla i zbraň zákeřná – pistole s tlumičem. Díky rychlému zásahu policie nestačil Kajínek použít neustále připravenou a nabitou zbraň. Kromě toho byly v bytě zajištěny starožitné předměty neznámého původu,“ dá se nalézt zpráva v historických análech.

Podle některých neoficiálních informací policisté u Kajínka našli i izraelský samopal UZI, jehož cena se tehdy na černém trhu šplhala ke sto tisícům. Tolik tedy ke Kajínkovu vztahu ke zbraním.

Kajínek byl v minulosti častým hostem nápravných zařízení, jak sám přiznává, vlastně nic neumí. Dnes ale vychází najevo, že měl spolupracovat s komunistickými bachaři.

V archivu bezpečnostních složek se totiž nalézá karta se dvěma záznamy o spolupracovníkovi Kajínkovi, s jedním z Liberce a druhým z Plzně. Kajínek měl být podle této karty tajným spolupracovníkem – agentem. Totalitní Sbor nápravné výchovy rád do vězeňských cel k zájmovým vězňům instaloval podobné spolupracovníky, aby vytěžil maximum z toho, co na sebe většinou psychicky zlomení lidé ve vězeňském minisoukromí prozradí. Spolupracovník pak předával informace dál a většinou byly využity proti takto rozmluvenému zájmovému objektu. O tomto typu spolupráce Jiří Kajínek ještě nikdy nemluvil.

Kvůli Kajínkovi se v médiích a na sociálních sítích strhla přestřelka mezi historikem Ústavu pro studium totalitních režimů Petrem Blažkem a Archivem bezpečnostních složek. Blažek toto expozé shrnul: „Agenturní spis VB ke Kajínkovi byl podle ABS skartován. A spis o jeho spolupráci z vězení se naopak dochoval. Shrňme to tedy. Nechám stranou velmi arogantní prohlášení ABS – k JK byl skutečně veden agenturní spis VB a skutečně spolupracoval s OVO, o čemž svědčí dochovaný spis – jistě ho ABS zpřístupní, abychom věděli období a rozsah spolupráce.

Anketa

Souhlasíte s udělením milosti pro Jiřího Kajínka?

88%
12%
hlasovalo: 2192 lidí
Agenturní spis VB byl, jak bylo řečeno, zničen, není tedy možné z jeho obsahu vyvrátit, že JK nespolupracoval. ABS se zde opírá o jednu větu ze směrnice (hovoří se v ní přitom o nasazení agentury). To je vše, co k tomu mohu nyní napsat. Věřím, že vedení ABS bude po zkušenosti z této kauzy lépe vážit svá slova. Stejně jako novináři z Týdne a Lidových novin, kteří mne navíc nekontaktovali. Bohužel i v připojeném článku jsou hlouposti v nadpisu – Kajínek nebyl nikdy členem tajné služby.“

ParlamentníListy.cz proto nyní důkaz o Kajínkově spolupráci s bachaři zveřejňují. Rozhodně tím netvrdíme, že je Kajínek neprávem omilostněný vrah.

V jeho příběhu zůstává řada bílých či nevysvětlených míst. A je na soudech, aby případ skutečně dotáhly do konce. Pokud tedy zájem o skutečnou verzi případu Jiřího Kajínka ještě přetrvává. Role policistů v něm, ale i postup vyšetřovatelů, kteří nevyhodnotili všechny důkazy a některé odmítli, totiž dodnes budí rozpaky a pochybnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…